Cholesterol VitaHarmony®

Kouření • Oxidační stres: Kouření zvyšuje produkci volných radikálů, které mohou oxidovat LDL cholesterol 14. • Endoteliální dysfunkce: Toxiny z cigaretového kouře poškozují cévní endotel. Alkohol • Mírná konzumace: Malé množství alkoholu, zejména červeného vína, může zvýšit HDL cholesterol díky obsahu polyfenolů 15. • Nadměrná konzumace: Zvýšený příjem alkoholu zvyšuje hladiny triglyceridů a může vést k dalším zdravotním problémům. Věk a pohlaví • Věk: Hladiny cholesterolu mají tendenci stoupat s věkem. • Pohlaví: Po menopauze u žen se zvyšuje riziko vysokého cholesterolu kvůli poklesu estrogenu. Závěr a doporučení Hladiny cholesterolu jsou ovlivňovány kombinací genetických a environmentálních faktorů. Zánět, fyzická aktivita, hladiny homocysteinu, stravovací návyky a další faktory hrají významnou roli v regulaci cholesterolu a riziku kardiovaskulárních onemocnění. Porozumění těmto faktorům je klíčové pro účinnou prevenci a léčbu. Reference 1. Libby, P. (2002). Inflammation in atherosclerosis. Nature, 420(6917), 868–874. 2. Steinberg, D. (2009). The LDL modification hypothesis of atherogenesis: an update. Journal of Lipid Research, 50(Supplement), S376–S381. 3. Ridker, P. M., et al. (2002). C-reactive protein and other markers of inflammation in the prediction of cardiovascular disease in women. New England Journal of Medicine, 347(20), 1557–1565. 4. Calder, P. C., & Yaqoob, P. (2007). Omega3 (n-3) fatty acids, cardiovascular disease and stability of atherosclerotic plaques. Cellular and Molecular Biology, 53(1), 26–37. 5. Kodama, S., et al. (2007). Effect of aerobic exercise training on serum levels of highdensity lipoprotein cholesterol: a metaanalysis. Archives of Internal Medicine, 167(10), 999–1008. 6. Kraus, W. E., et al. (2002). Effects of the amount and intensity of exercise on plasma lipoproteins. New England Journal of Medicine, 347(19), 1483–1492. 7. World Health Organization. (2010). Global recommendations on physical activity for health. 8. Humphrey, L. L., et al. (2008). Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and metaanalysis. Mayo Clinic Proceedings, 83(11), 1203–1212. 9. Clarke, R., & Lewington, S. (2000). Homocysteine and coronary heart disease. JAMA, 284(4), 436–443. 10.Wald, D. S., et al. (2011). Homocysteine and cardiovascular Kapitola: Co vše ovlivňuje náš cholesterol? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 22

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=