Úvod Příroda nabízí široké spektrum látek, které mohou pomoci udržet zdravé hladiny cholesterolu a podpořit zdraví srdce a cév. Tyto látky působí různými mechanismy, jako je snížení absorpce cholesterolu, inhibice jeho syntézy nebo zlepšení jeho metabolismu. Tato kapitola poskytuje komplexní přehled nejúčinnějších přírodních zdrojů aktivních látek, jejich mechanismů účinku a přínosů pro zdraví. Omega-3 mastné kyseliny Zdroje: ryby a mořské plody: losos, makrela, sardinky, pstruh, rostlinné zdroje: lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy. Mechanismus účinku • Snížení syntézy triglyceridů: Omega-3 mastné kyseliny inhibují enzymy zapojené do syntézy triglyceridů v játrech 1. • Antiinflamatorní účinky: Snižují produkci zánětlivých cytokinů, což může zpomalit proces aterosklerózy. • Zlepšení endoteliální funkce: Podporují zdraví cévního endotelu. Přínosy • Snížení hladin triglyceridů. • Mírné snížení LDL cholesterolu. • Zvýšení HDL cholesterolu. Rozpustná vláknina Zdroje: oves a ječmen: obsahují beta-glukany, luštěniny: fazole, čočka, cizrna, psyllium: semena a slupky. Mechanismus účinku • Vazba cholesterolu ve střevě: Rozpustná vláknina tvoří gel, který váže cholesterol a žlučové kyseliny, což vede k jejich vyloučení stolicí 2. • Snížení absorpce cholesterolu: Omezují reabsorpci cholesterolu ze střeva do krevního oběhu. Přínosy • Snížení LDL cholestePřírodní bojovníci proti cholesterolu Kapitola: Kde v přírodě najít spojence? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 39
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=