a podpořit kardiovaskulární zdraví. Zařazení těchto potravin do každodenní stravy nebo užívání vhodných doplňků stravy může být efektivním doplňkem ke zdravému životnímu stylu a případné farmakoterapii. Doporučení pro praxi: • Vyvážená strava: Integrujte do svého jídelníčku potraviny bohaté na uvedené aktivní látky. • Pravidelnost: Konzumujte tyto potraviny pravidelně pro dosažení maximálního účinku. • Odborná konzultace: Před zahájením užívání doplňků stravy se poraďte s lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo máte zdravotní obtíže. Reference 1. Mozaffarian, D., & Rimm, E. B. (2006). Fish intake, contaminants, and human health. JAMA, 296(15), 1885–1899. 2. Whitehead, A., et al. (2014). Cholesterollowering effects of oat β-glucan: a metaanalysis of randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition, 100(6), 1413–1421. 3. Demonty, I., et al. (2009). Continuous doseresponse relationship of the LDL-cholesterol–lowering effect of phytosterol intake. Journal of Nutrition, 139(2), 271–284. 4. Ried, K., et al. (2013). Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutrition Reviews, 71(5), 282–299. 5. Zheng, X. X., et al. (2011). Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition, 94(2), 601–610. 6. Li, Y., et al. (2014). Red yeast rice: a systematic review of the traditional uses, chemistry, pharmacology, and quality control. Frontiers in Pharmacology, 5, 286. 7. Sahebkar, A., et al. (2018). Effects of artichoke supplementation on plasma lipids: a systematic review and meta-analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(14), 2549–2556. 8. Sabaté, J., et al. (2010). Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. Archives of Internal Medicine, 170(9), 821–827. 9. Wang, L., et al. (2015). Effect of avocado consumption on cardiovascular risk factors in overweight and obese adults. Journal of the American Heart Association, 4(1), e001355. 10. Mollace, V., et al. (2013). Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies. Fitoterapia, 86, 147–156. 11. Brusq, J. M., et al. (2006). Inhibition of lipid synthesis through activation of AMP kinase: an additional mechanism for the hypolipidemic effects of berberine. Journal of Lipid Research, 47(6), 1281–1288. 12.Wald, D. S., et al. (2011). Homocysteine and cardiovascular disease: evidence on causality from a meta-analysis. BMJ, 343, d519. Kapitola: Kde v přírodě najít spojence? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 44
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=