Homocystein VitaHarmony®

Správné udržování hladiny homocysteinu v těle je do značné míry ovlivněno přísunem klíčových živin, zejména vitamínů skupiny B a dalších mikroživin. Tyto látky podporují správný metabolismus homocysteinu a zabraňují jeho nadměrnému hromadění v krevním oběhu. Následující kapitola se zaměřuje na nejlepší zdroje těchto aktivních látek a jejich význam v prevenci civilizačních nemocí. Klíčové vitamíny a jejich zdroje Kyselina listová (Vitamín B9) Kyselina listová hraje zásadní roli v remethylaci homocysteinu zpět na metionin. Její dostatek je nezbytný pro správnou funkci enzymů zapojených do metabolismu. Přírodní zdroje: • Listová zelenina (špenát, kapusta, brokolice) • Luštěniny (čočka, cizrna, fazole) • Celozrnné obiloviny • Fortifikované potraviny: • Obohacené cereálie a pečivo Vitamín B6 Vitamín B6 je klíčový pro transsulfuraci homocysteinu na cystein. Přírodní zdroje: • Kuřecí maso, ryby (losos, tuňák) • Brambory, banány • Ořechy a semínka Vitamín B12 Vitamín B12 je nezbytný pro remethylaci homocysteinu. Nedostatek tohoto vitamínu může vést ke zvýšené hladině homocysteinu, zejména u starších osob a vegetariánů. Přírodní zdroje: • Maso (hovězí, drůbeží) • Ryby a mořské plody • Mléčné výrobky (mléko, sýry, jogurty) Doplňky stravy: • Methylkobalamin (bioaktivní forma vitamínu B12) Další důležité látky Cholin Cholin přispívá k metabolismu homocysteinu prostřednictvím syntézy betainu, který podporuje remethylaci. Přírodní zdroje: • Vejce (žloutky) • Játra • Sójové produkty Hořčík Hořčík podporuje enzymatické procesy v metabolismu homocysteinu. Přírodní zdroje: • Ořechy a semínka (mandle, dýňová semínka) • Listová zelenina (špenát, mangold) Nejlepší zdroje aktivních látek Kapitola 7.: Co jíst pro zdravou hladinu homocysteinu 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 23

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=