Homocystein VitaHarmony®

• Zinek: Hraje roli v regulaci enzymů zapojených do metabolismu metioninu. Praktické doporučení: Strava obsahující potraviny bohaté na hořčík (ořechy, semínka) a zinek (maso, celozrnné obiloviny) podporuje správné fungování těla. 5. Omega-3 mastné kyseliny: Kardiovaskulární ochrana Omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA) mají silné protizánětlivé účinky a přispívají ke zdraví cévního systému. I když přímo neovlivňují metabolismus homocysteinu, jejich kombinace s vitamíny B a antioxidanty může významně snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění spojených se zvýšenými hladinami homocysteinu. Praktické doporučení: Pravidelná konzumace ryb (losos, makrela) nebo doplňků s omega-3 mastnými kyselinami může mít příznivý účinek. Příklady synergických kombinací • Doplňky stravy: Komplexní přípravky obsahující kyselinu listovou, vitamín B6, B12, hořčík a antioxidanty. • Potravinové kombinace: Salát s listovou zeleninou (kyselina listová), avokádem (vitamín E), ořechy (hořčík) a lososem (omega-3). Výhled do budoucnosti Moderní výzkumy zkoumají nové kombinace a formy suplementace, které by mohly zvýšit účinnost při snižování hladin homocysteinu. Personalizovaná medicína a epigenetické analýzy by mohly přispět k ještě lepšímu využití syner800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 27 gických účinků pro prevenci civilizačních nemocí. Použitá literatura 1.Green, T. J., et al. (2017). Synergistic effects of B vitamins in homocysteine metabolism. Nutrition Reviews. 2.Finkelstein, J. D. (2000). Metabolic pathways of homocysteine. American Journal of Clinical Nutrition. 3.Refsum, H., et al. (2006). Homocysteine and oxidative stress. Journal of Clinical Nutrition. 4.Morris, M. S., et al. (2007). The role of micronutrients in vascular health. Annual Review of Medicine. 5. Miller, J. W. (2007). Synergistic effects of choline and folate. Nutrition Neuroscience. 6. Tucker, K. L., et al. (2005). Homocysteine and antioxidant interactions. American Journal of Clinical Nutrition. Kapitola 8.: Společně silnější

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=