Rybí olej: • Přelovení populací, například sardinek nebo makrel, ohrožuje biodiverzitu oceánů. • Znečištění vod zvyšuje riziko kontaminace těžkými kovy a toxiny. Krilový olej: • Těžba probíhá v nejčistších vodách na Zemi. • Obsahuje přírodní antioxidant astaxanthin, který zajišťuje stabilitu bez potřeby chemických konzervantů. 5. Budoucnost Omega-3: Role krilu Předpovědi a trendy: Do roku 2030 se očekává, že poptávka po Omega-3 vzroste o více než 50 %. Krilový olej má potenciál tuto poptávku uspokojit díky své udržitelnosti a vyšší účinnosti. Inovace v těžbě: • Nové technologie, jako je použití sonarů, umožňují těžbu s minimálním dopadem na ekosystém. • Zavádění obnovitelných zdrojů energie na těžebních lodích snižuje uhlíkovou stopu. 6. Spolupráce s vědou a průmyslem Společnosti těžící kril úzce spolupracují s vědci a ekologickými organizacemi, aby zajistily rovnováhu mezi potřebami lidstva a ochranou přírody. Inspirativní příklad: Většina světových lídrů v těžbě krilu, získala certifikaci Marine Stewardship Council (MSC) za své udržitelné praktiky. 7. Kril jako symbol udržitelnosti Krilový olej představuje příklad toho, jak lze přírodní zdroje využívat odpovědně. Představuje nejen krok směrem k lepšímu zdraví, ale také příslib budoucnosti, která bere ohled na planetu. Citace: „Chránit kril znamená chránit životní prostředí – a tím i nás samotné.“ Shrnutí kapitoly Ekologická perspektiva krilového oleje ukazuje, že je možné propojit zdraví a udržitelnost. Regulovaná těžba, nízký dopad na životní prostředí a schopnost uspokojit rostoucí poptávku po Omega-3 z něj činí ideální zdroj pro současnost i budoucnost. Citace a zdroje: 1. CCAMLR Annual Report, 2023: Sustainability Practices in Antarctic Krill Harvesting. 2. Marine Stewardship Council, 2022: Certification Standards for Krill Fisheries. 3. Nature Reviews Ecology, 2021: Impacts of Overfishing on Marine Biodiversity. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 16 Kapitola 4.: Ekologická perspektiva Omega-3
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=