Znalost konkrétních druhů probiotických kultur a jejich dostupných zdrojů usnadňuje výběr vhodného řešení pro posílení mikrobiální rovnováhy ve střevech. Probiotika lze najít v široké škále potravin i doplňků stravy, přičemž každá varianta má své specifické složení a přináší odlišné benefity. Nejznámější druhy probiotik Rod Lactobacillus • Charakteristika: Patří mezi bakterie mléčného kvašení, které produkují kyselinu mléčnou a podílejí se na fermentačních procesech.1 • Příklady kmenů: Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus. • Benefity: Podpora trávení a imunity, zmírnění průjmových onemocnění, možný příznivý vliv na psychiku. Rod Bifidobacterium • Charakteristika: Přirozené osídlení tlustého střeva, typicky převažuje v kojeneckém období.2 • Příklady kmenů: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infanis. • Benefity: Účast na metabolismu sacharidů, produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem, podpora slizniční imunity, možná účinnost u syndromu dráždivého tračníku. Rod Saccharomyces • Charakteristika: Jedná se o kvasinky, z nichž je nejznámější Saccharomyces boulardii.3 • Benefity: Stabilita při průchodu žaludečním prostředím, využití v prevenci a léčbě některých střevních infekcí a průjmů (např. antibiotikem indukované průjmy). Další rody a kmeny • Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium či méně běžné rody (Propionibacterium, Leuconostoc) se také řadí mezi potenciálně prospěšné mikroorganismy.4 • Jejich použití bývá častější ve specifických oblastech (např. výroba sýrů či terapeutické doplňky). Přírodní zdroje probiotik Fermentované mléčné výrobky • Jogurt: Základem jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus). V některých výrobcích se přidávají další probiotické kmeny (např. Lactobacillus acidophilus).5 • Kefír: Obsahuje bakterie i kvasinky, které společně vytvářejí specifické kefírové zrno bohaté na rozmanité mikroorganismy. • Acidofilní mléko či skyr: Tradiční výrobky s vysokým obsahem proteinů a určitými probiotickými kulturami. Kvašená zelenina a další fermentované produkty • Kysané zelí: Bohaté na vitamin C, minerály a bakterie rodu Lactobacillus. • Kimchi: Korejská varianta fermentované zeleniny (většinou čínského zelí s chilli), často Typy probiotik a jejich zdroje Kapitola 5.: Kde hledat probiotika? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 18
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=