Probiotika VitaHarmony®

s bohatou paletou laktobacilů. • Miso, sójová omáčka: Tradiční asijské fermentované potraviny z luštěnin a obilovin. • Kombucha: Fermentovaný čaj s obsahem octových bakterií a kvasinek, charakteristický pro svou jemně kyselou chuť a možný obsah lehce perlivých bublin. Domácí a řemeslné produkty • Pickles: Různé druhy nakládané zeleniny (okurky, mrkev, ředkvičky) v solném nálevu. • Fermentované nápoje (např. vodní kefír, tibetská houba): U domácích variant se může lišit obsah kmenů v závislosti na použité startovací kultuře. Doplňky stravy Kapsle, tablety a prášky • Deklarované kmeny: Informace na obalu obvykle uvádějí přesný druh (rod, druh a kmenové označení) a počet CFU (kolonií tvořících jednotky). • Stabilita: Některé doplňky vyžadují uchovávání v chladu, jiné jsou vyráběny s technologií umožňující stabilitu i při pokojové teplotě.6 Specifické indikace • Při užívání antibiotik: Kapsle s kmeny Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii či kombinované preparáty pro prevenci průjmu. • Pro děti: Doplňky často nabízeny ve formě kapek nebo sáčků, určené pro podporu vývoje střevního mikrobiomu v raném věku.7 • Pro cílenou terapii: Vyšší koncentrace (např. nad 10^9 CFU) nebo speciální kombinace kmenů pro konkrétní obtíže (IBS, IBD, ekzémy atd.). Synbiotika • Spojení probiotik s prebiotiky (vlákninou) v jedné kapsli či tabletě. • Prebiotika (např. inulin, FOS) podporují růst probiotických bakterií, čímž zesilují výsledný efekt.8 Závěrečné shrnutí a doporučení Různé druhy probiotických mikroorganismů se mohou lišit svými účinky, a proto je vhodné věnovat pozornost složení daného produktu či potraviny. Kromě známých rodů Lactobacillus a Bifidobacterium se na trhu objevují také kvasinky Saccharomyces boulardii nebo méně časté bakteriální kmeny. Přirozenými zdroji probiotik jsou fermentoné potraviny, zatímco doplňky stravy nabízejí snadno kontrolovatelnou koncentraci a složení kmenů. Doporučení pro praxi: • Vyhledávat ověřené produkty – důraz na kontrolované zdroje, jasně deklarované kmeny a u doplňků stravy vhodnou formu uchovávání. • Střídat různé zdroje – rozmanitost příjmu (kefír, kimchi, kombucha, jogurt) podporuje pestřejší složení střevního mikrobiomu. • Doplnit prebiotickou složku – vláknina (např. inulin) zlepšuje podmínky pro růst probiotik, ať už z potravin nebo doplňků. • Respektovat potřeby jednotlivců – některé osoby mohou preferovat kapsle nebo tablety, jiným vyhovuje přirozená konzumace fermentovaných potravin. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 19 Kapitola 5.: Kde hledat probiotika?

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=