Probiotika VitaHarmony®

• Probiotika se často užívají jako doplňková terapie proti narušení mikroflóry; při nevhodném dávkování nebo plánování (současný příjem antibiotika a probiotika) se však může část podaných bakterií zničit.5 • Obvykle je doporučován časový odstup 2–3 hodin mezi užitím antibiotika a probiotika. Imunosupresiva a kortikosteroidy • Pacienti se silně oslabenou imunitou (např. v důsledku onkologické léčby) mohou potřebovat zvýšenou opatrnost u některých kmenů probiotik, aby se předešlo vzácnému riziku infekcí. • Konzultace s lékařem je zde klíčová, neboť každý zdravotní stav vyžaduje individuální zhodnocení. Antimykotika a antacida • Některá antimykotika mohou ovlivňovat kvasinkové probiotické kmeny (např. Saccharomyces boulardii), a proto je vhodné časově oddělené užívání. • Antacida mění pH žaludku, což může zčásti redukovat množství bakterií, které přežijí do střeva – forma probiotika s gastrorezistentní úpravou je v tomto případě často výhodnější.6 Závěrečné shrnutí Probiotika spolupracují s mnoha dalšími faktory, ať už jde o prebiotika, vlákninu, vitaminy, minerály či další doplňky stravy. Výsledkem je komplexnější podpora střevního mikrobiomu, posílení imunitního systému a celkově lepší stav organismu. Při užívání léků je dobré věnovat pozornost případným interakcím a řídit se doporučeními odborníků. Reference 1. Roberfroid, M. (2007). Prebiotics: the concept revisited. The Journal of Nutrition, 137(3), 830S–837S. 2.Sonnenburg, E. D., & Sonnenburg, J. L. (2014). Starving our microbial self: the deleterious consequences of a diet deficient in microbiota-accessible carbohydrates. Cell Metabolism, 20(5), 779–786. 3. Bashir, M. E. H., et al. (2016). Vitamin D regulates the gene expression of Toll-like receptors in monocytes. Journal of Immunology, 176(7), 4106–4112. 4. Read, S. A., et al. (2019). The role of zinc in antiviral immunity. Advances in Nutrition, 10(4), 696–710. 5. McFarland, L. V. (2015). Use of probiotics to correct dysbiosis of normal microbiota following disease or disruptive events. Clinical Microbiology Reviews, 28(1), 23–31. 6. Marteau, P., & Seksik, P. (2004). Tolerance of probiotics and prebiotics. Journal of Clinical Gastroenterology, 38(6), S67–S69. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 40 Kapitola 11.: Síla spolupráce

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=