3. Zlepšení trávení a vstřebávání živin • Probiotické kmeny mohou pomoci rozkládat laktózu a další složky, což prospívá zejména osobám s intolerancí mléčných produktů.6 • Některé druhy se uplatňují při prevenci či zmírňování průjmových onemocnění (např. průjmy po antibiotikách). 4. Ovlivnění psychického zdraví • Studie poukazují na osu střevo–mozek, kde střevní bakterie mohou ovlivňovat produkci neurotransmiterů (např. serotoninu).7 • „Psychobiotika“ označují probiotické kmeny, které mohou mít pozitivní vliv na náladu a zvládání stresu. Závěrečné shrnutí a doporučení V této kapitole jsme si vysvětlili základní pojem probiotik, jejich původní význam a důvody, proč jsou pro naši pohodu a zdraví tak zásadní. Přestože jsou „mikro“ svými rozměry, jejich vliv v našem těle je „makro“. Doporučení pro praxi: • Zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny – např. jogurt, kefír, kysané zelí. • Vyberte si ověřený doplněk – čtěte etikety, zaměřte se na konkrétní kmen, počet CFU a kvalitu zpracování. • Dbejte na komplexní přístup – zdravá strava a životní styl, dostatek vlákniny a hydratace zvyšují účinnost probiotik. Reference 1.Hill, C., et al. (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 5 and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506–514. 2.FAO/WHO. (2006). Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Online dostupné PDF 3. Metchnikoff, E. (1908). The Prolongation of Life: Optimistic Studies. New York, G. P. Putnam’s Sons. 4. Sekirov, I., et al. (2010). Gut microbiota in health and disease. Physiological Reviews, 90(3), 859–904. 5. Sanders, M. E., et al. (2013). Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 10(9), 585–596. 6. Szajewska, H., et al. (2013). Lactobacillus rhamnosus GG for treating acute gastroenteritis in children. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 57(5), 691–698. 7.Dinan, T. G., & Cryan, J. F. (2017). Gut–brain axis and neuropsychiatric disorders: Basic concepts and clinical implications. JAMA Psychiatry, 74(5), 463–464. Kapitola 1.: Co jsou probiotika?
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=