Získávání relevantních a aktuálních informací o probiotikách je klíčové pro všechny, kteří se chtějí v této oblasti dále vzdělávat či hledají spolehlivá data pro odborné účely. Existuje řada zdrojů – od vědeckých časopisů a odborných knih až po renomované výzkumné instituce a organizace zabývající se mikrobiomem. Doporučená literatura a vědecké zdroje Odborné knihy a monografie • Handbook of Fermented Functional Foods (E. R. Farnworth) – komplexní přehled fermentovaných potravin, jejich výroby a účinků. • Probiotics and Prebiotics in Human Nutrition and Health (V. R. Preedy & R. R. Watson, eds.) – přehled vědeckých poznatků o roli probiotik a prebiotik v potravinách a výživě člověka. • The Human Microbiome (eds. Rosamond Rhodes, Nada Gligorov, Abraham Paul Schwab) – širší kontext lidského mikrobiomu z hlediska biologie, etiky a medicíny. Vědecké časopisy a databáze • Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, Gut, Clinical Microbiology Reviews – prestižní periodika pravidelně publikující články a přehledy z oblasti mikrobiologie, probiotik a gastroenterologie. • PubMed, Web of Science, Scopus – databáze vědeckých publikací umožňující dohledávání originálních studií a metaanalýz. Metaanalýzy a systematické přehledy • Cochrane Library – mezinárodně uznávaný zdroj systematických přehledů; vhodný pro vyhledání kvalitních studií o účincích probiotik v konkrétních indikacích (např. průjmy, IBS). • EFSA a FDA dokumenty – oficiální zprávy a hodnocení týkající se bezpečnosti a účinnosti potravin či doplňků stravy, včetně probiotik. Relevantní organizace a výzkumné instituce ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) • Nezávislá vědecká společnost sdružující experty z celého světa. • Publikuje konsenzuální stanoviska k definicím, bezpečnosti a použití probiotik a prebiotik. • www.isappscience.org FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) • Společná komise FAO/WHO vydává doporučení a stanoviska týkající se definic a bezpečnosti probiotik (např. dokument „Health and nutritional properties of probiotics in food…“). • www.fao.org | www.who.int ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) • Zaměřuje se na dětskou gastroenterologii Další zdroje informací Kapitola 16.: Kde najít více o probiotikách 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 55
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=