Jak se mikrobiom formuje • Od narození: První osídlení střeva nastává již při porodu (vaginální porod vs. císařský řez), kdy dítě získává mikroorganismy z matčina těla i okolního prostředí. • Kojení a rané dětství: Mateřské mléko obsahuje prebiotické oligosacharidy, které podporují růst prospěšných bakterií (Bifidobacterium). Kojenci a batolata tak budují svůj „základ“ střevního mikrobiomu. • Dospívání: Vlivem změn ve stravě, hormonů a životních podmínek se mikrobiom neustále vyvíjí. • Dospělost: Střevní mikroflóra je již relativně stabilní, ale může se měnit podle životního stylu, nemocí či užívání léků (zejména antibiotik). • Stáří: Může dojít k poklesu rozmanitosti mikrobiomu, což přispívá ke zvýšené náchylnosti k infekcím a dalším obtížím. Funkce a význam • Podpora trávení: Rozklad potravy, produkce esenciálních látek (vitaminy K, B12 a krátké mastné kyseliny) a usnadnění vstřebávání živin.5 • Imunitní rovnováha: Interakce mikroorganismů se slizniční imunitou ovlivňuje zánětlivé reakce a obranyschopnost. • Osa střevo–mozek: Komunikace mezi střevní mikrobiotou a centrální nervovou soustavou může ovlivňovat naši náladu a psychické zdraví.6 Mikrobiální variabilita • Individuální skladba: Každý člověk má jedinečný „mikrobiální otisk“, který závisí na genetice, prostředí, stravě i životním stylu. Příklad: Člověk se stravou bohatou na rostlinnou vlákninu bude mít vyšší podíl bakterií, jež tuto vlákninu fermentují, a tím produkují zdraví prospěšné látky. • Dynamická rovnováha: Mikrobiom je proměnlivý – mění se v průběhu života, ale i v krátkodobém horizontu. Faktory jako onemocnění, užívání antibiotik, výrazná změna jídelníčku nebo stres dokážou složení mikroflóry posunout směrem k nežádoucímu stavu. Přesto se mikrobiom do určité míry umí sám obnovit, zvláště pokud má dostatek „správných“ živin (prebiotik) a je podpořen probiotickými bakteriemi. • Rozmanitost mikrobů: Rozmanitý mikrobiom je obvykle odolnější vůči škodlivým vlivům a často spojen s lepším zdravím. Nízká diverzita mikrobiomu (např. v důsledku opakovaných antibiotických terapií či jednostranné stravy) může vést ke zvýšené citlivosti na záněty, infekce nebo potravinové alergie. Přirozená rovnováha střevní mikroflóry Eubióza • Označuje stav, kdy je střevní mikroflóra v harmonii a převažují prospěšné kmeny bakterií. • Projevuje se dobrým trávením, stabilní imunitou a menší náchylností k infekcím. Dysbióza • Nerovnováha, kdy se přemnoží patogenní či potenciálně patogenní bakterie na úkor těch prospěšných.7 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 8 Kapitola 2.: Mikrobiom: Vaše neviditelné společenství
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=