• Tvrdá data: Mnoho odborných institucí, včetně EFSA, dlouhodobě upozorňuje na pokles některých mikroživin v běžných potravinách. • Reálné potřeby: Většina z nás nežije v ideálních podmínkách, takže i dobře míněná strava může na denní bázi vykazovat dílčí nedostatky. • Doplňky jako pojistka: Nemusí jít o žádnou „chemii“, řada doplňků je přírodního původu (vitamín C z aceroly, omega-3 z ryb či řas, hořčík v chelátové formě atd.) a pomáhá řešit reálný problém s poklesem kvalitních živin v potravinách. Použitá literatura a zdroje 1. Monteiro, C. A., Cannon, G., Levy, R. B., et al. (2018). Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public Health Nutrition, 21(1), 5-10. 2. Mahan, L. K., & Escott-Stump, S. (2017). Krause's Food & the Nutrition Care Process. Elsevier. 3. EFSA (European Food Safety Authority) – publikace a výživová doporučení, např. ohledně obsahu minerálů a vitamínů v potravinách. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 21 Kapitola 4.: Změny ve stravě a životním stylu
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=