pis, konzultujte zařazení nových doplňků s lékařem nebo lékárníkem. Je to zásadní pro zajištění bezpečnosti a účinnosti léčby. 4. Reakce na skeptické argumenty „Všechno je jen marketing.“ V některých případech bohužel ano, proto je důležité prověřovat složení a certifikace. Renomované instituce (EFSA, WHO) nicméně jasně definují doporučené příjmy mikroživin a doplňky stravy mohou tyto hodnoty spolehlivě pomoci dosáhnout. „Nechci do sebe cpát žádnou chemii.“ Mnoho doplňků je na přírodní bázi – extrakty z ovoce (acerola, šípek), mořských řas, bylin či minerálů v chelátové formě. Slovo „chemie“ je navíc široký pojem: i voda (H2O) je chemická sloučenina. Použitá literatura a zdroje 1. Mahan, L. K., & Escott-Stump, S. (2017). Krause's Food & the Nutrition Care Process. Elsevier. 2. Institute of Medicine. (2001). Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. National Academy Press. 3. EFSA (European Food Safety Authority) – doporučení k bezpečnému dávkování a označování doplňků stravy. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 27 Kapitola 6.: Bezpečnost a kvalita doplňků stravy
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=