Co znamená živoucnost potravin? Živoucnost potravin označuje stupeň, do jaké míry si potravina zachovala svou původní biologickou hodnotu od sklizně až po konzumaci. Tato hodnota reflektuje obsah enzymů, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které se při různých stupních zpracování postupně ztrácí. Jaký je ideální stav? • Nejvyšší živoucnost má potravina sklizená ve zralém stavu, ihned po sklizni, bez jakéhokoliv umělého zásahu. • Nejnižší živoucnost (hodnota 0) mají ultrazpracované potraviny plné konzervantů a aditiv, které prodlužují trvanlivost, ale ničí přirozené živiny. Proč na tom záleží? Potraviny s vysokým FVI podporují imunitní systém, metabolismus a celkové zdraví, zatímco potraviny s nízkým FVI jsou často kaloricky bohaté, ale nutričně chudé. Index živoucnosti potravin (Food Vitality Index – FVI) 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 6 Kapitola 1.: Kompendium vitamínů a minerálů Hodnota FVI Příklad potravin Vlastnosti 100 - Maximální živoucnost Čerstvě sklizené ovoce, zelenina, syrové ořechy, klíčky Plná enzymatická aktivita, vysoký obsah vitamínů 80 - Minimálně zpracované Mražené ovoce, fermentované potraviny, čerstvé džusy Zachovává většinu živin, mírná degradace 50 - Středně zpracované Pasterizované mléčné výrobky, pečivo, sterilizovaná zelenina Částečná ztráta enzymů a vitamínů 20 - Silně zpracované Trvanlivé potraviny, polotovary, fast food Vysoká ztráta nutriční hodnoty, konzervanty 0 - Mrtvé potraviny Sladké nápoje, instantní polévky, průmyslové pečivo Prakticky žádná výživová hodnota, umělé přísady Stupnice Indexu živoucnosti potravin (FVI – Food Vitality Index)
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=