Rybí olej VitaHarmony®

Vytvo te si sv j ivotní styl d íve, ne Vám ho vytvo í ivot sám srde n vás vítáme na stránkách na ich publikací. Jsme VitaHarmony, s.r.o., rodinná firma, která ji po generace spojuje pírodní síly s v - deckými poznatky, abychom vám pomohli vytvá et zdrav j í a harmoni t j í ivotní styl. Na e hodnoty Naím cílem je nabízet vám produkty, které jsou více ne jen dopl ky stravy. Jsou to originální e ení, která erpají z tradi ních surovin a spojují je v unikátních recepturách, kde se p íroda a vda prolínají v dokonalé harmonii. Sna íme se v dy vytvá et hodnotu, která p evyuje cenu, proto e v íme, e skute né zdraví nemá být luxusem, ale dostupným standardem. Na e zam ení V nujeme se v em, kteí cht jí aktivn pe ovat o své zdraví a p edcházet komplikacím spojeným s nevhodným ivotním stylem i vý ivou. Nae produkty ocení ti, jejich poteba specifických ivin pirozen roste a u vlivem ivotní etapy, nároného zamstnání, nebo zvý ené fyzické zát e. Jsme tu pro b né lidi, kte í cht jí ít lépe. Pro VitaHarmony? Úinnost a kvalita: Nae doplky stravy jsou výsledkem pelivého výbru surovin a neustálé inovace, která navazuje na dlouholeté tradice. Hodnota pevy ující cenu: Nabízíme více ne jen produkt nabízíme p ístup k harmonickému ivotnímu stylu. Originální eení: P iná íme unikátní receptury, které nenajdete nikde jinde. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 2 V I etrnost k pírod: Respektujeme ivotní prostedí a pe ujeme o n j stejn jako o vae zdraví. Na e slu by Nejsme jen výrobci dopl k stravy, ale pedev ím partnei na va í cest ke zdraví. Zakládáme si na osobním pístupu, proto e v íme, e ka dý z vás má své jedine né poteby. Ná tým je v dy pipraven naslouchat a nabídnout vám eení na míru, která pedí vae oekávání. Vae zdraví a spokojenost jsou pro nás na prvním míst , a my se t íme, e máme mo - nost být s pot ením ve va ich slu bách. D kujeme, e jste se rozhodli vlo it sv j as i svou d v ru do tradi ní rodinné firmy VitaHarmony, s.r.o.. S úctou, Va e VitaHarmony

Síla mo ských tuk Jak mohou prospet na emu zdraví? ivot je oceán plný zdraví, pokud víme, kde hledat." Anonymní autor

Úvod Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které hrají klí ovou roli v mnoha t lesných funkcích. Pestoe jsou nezbytné pro nae zdraví, t lo si je nedoká e samo vyrobit, a proto je musíme získávat z potravy. Moské tuky, bohaté na Omega-3, pedstavují jeden z nejúinn j ích zp sob , jak tyto prosp né látky do organismu dodat. Co jsou Omega-3 mastné kyseliny? Omega-3 mastné kyseliny jsou skupinou polynenasycených tuk , které zahrnují: Kyselinu eikosapentaenovou (EPA) Kyselinu dokosahexaenovou (DHA) Kyselinu alfa-linolenovou (ALA) Zatímco ALA se nachází peván v rostlinných zdrojích, EPA a DHA jsou hojn pítomny v moských plodech a rybách. Tyto kyseliny jsou nezbytné pro správnou funkci mozku, srdce a dal ích orgán . Zdravotní p ínosy Omega-3 kyselin 1. Kardiovaskulární zdraví Omega-3 mastné kyseliny pomáhají sni ovat hladinu triglycerid v krvi, co pispívá ke sníení rizika srdeních onemocnní. Podporují také regulaci krevního tlaku a prevenci aterosklerózy. 2. Podpora mozkových funkcí DHA je klíová pro vývoj a funkci mozku. Dostate ný píjem Omega-3 je spojován s lep í pamtí, soustedním a m e sniovat riziko neurodegenerativních onemocn ní. 3. Protizán tlivé ú inky Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost sni ovat zán t v t le, co je prosp né p i chronických onemocn ních, jako je artritida nebo zán tlivá stevní onemocn ní. 4. Podpora zraku DHA je d le itá pro zdraví sítnice oka. Pravidelný píjem Omega-3 m e pomoci p edcházet makulární degeneraci a suchosti o í. 5. T hotenství a vývoj plodu B hem t hotenství jsou Omega-3 kyseliny zásadní pro vývoj mozku a o í plodu. Dostate ný p íjem m e také sní it riziko p edasného porodu. Mechanismy ú inku Omega-3 mastné kyseliny jsou souástí bun ných membrán a ovliv ují fluiditu a funkci bunk. Psobí také jako prekurzory eikosanoid , molekul, které regulují zán tlivé procesy v t le. Jak mohou Omega-3 p isp t k na emu zdraví? Kapitola: Síla mo ských tuk 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 4 V I

Dietní zdroje Omega-3 Tu né ryby: losos, makrela, sardinky, pstruh Mo ské plody: krevety, úst ice Rostlinné zdroje (pro ALA): ln ná semínka, chia semínka, vla ské o echy Doplky stravy: rybí olej, olej z krilu, olej z mo ských as (vhodný pro vegany) Doporu ený p íjem a pokyny Zdravotnické organizace doporuují konzumovat alespo dv porce tuných ryb týdn nebo zvá it u ívání dopl k stravy s Omega-3. Je d le ité dbát na kvalitu zdroj a vyvá enost stravy. Záv r a doporu ení Zaazení Omega-3 mastných kyselin do ka - dodenní stravy m e mít významný vliv na celkové zdraví. A u prostednictvím konzumace tuných ryb nebo kvalitních doplk stravy, Omega-3 mohou pisp t k lepímu fungování srdce, mozku a dal ích systém v t le. Ud lejte krok ke zdraví a objevte sílu mo ských tuk . Odkazy na zdroje 1. Sv tová zdravotnická organizace (WHO): Doporu ení pro píjem Omega-3 mastných kyselin. 2. Ministerstvo zdravotnictví R: Informace o významu Omega-3 v prevenci kardiovaskulárních onemocn ní. 3. Odborné asopisy: Journal of Nutrition, American Journal of Clinical Nutrition. Kapitola: Síla mo ských tuk 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 5 V I

Co jsou Omega-3, DHA a EPA? Proc jsou tyto esenciální mastné kyseliny klícové pro na e telo? Zdraví je výsledkem rovnováhy v ka dé bu ce." Hippokrates

Úvod Omega-3 mastné kyseliny jsou skupinou esenciálních polynenasycených tuk, které hrají zásadní roli v mnoha biologických procesech na eho t la. Mezi nejvýznamn j í z nich patí kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Pestoe jsou tyto látky nezbytné pro optimální zdraví, na e t lo je nedoká e syntetizovat v dostate ném mno ství, a proto je musíme získávat z potravy nebo doplk stravy. Co jsou Omega-3 mastné kyseliny? Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených tuk , které mají první dvojnou vazbu na t etím uhlíku od methylového konce molekuly. Mezi hlavní typy pat í: Kyselina alfa-linolenová (ALA): Nachází se p evá n v rostlinných zdrojích, jako jsou lnná semínka, chia semínka a vla ské o echy. Kyselina eikosapentaenová (EPA): P ítomná hlavn v tuných rybách a moských plodech. Kyselina dokosahexaenová (DHA): Také se nachází v tu ných rybách a je klí ová pro funkci mozku a o í. Význam DHA (kyselina dokosahexaenová) Role DHA v mozku DHA tvoí a 40 % polynenasycených mastných kyselin v mozku a je zásadní pro strukturu a funkci neuronálních membrán. Podporuje synaptickou plasticitu, co je základ pro uení a pam 1. Význam DHA pro zrak Sítnice oka obsahuje vysoké koncentrace DHA, která je klí ová pro optimální funkci fotoreceptor. Nedostatek m e vést ke zhorení zraku a zvý enému riziku makulární degenerace 2. DHA b hem t hotenství a vývoje plodu B hem t hotenství je dostate ný píjem DHA nezbytný pro správný vývoj mozku a o í plodu. Studie ukazují, e d ti matek s vy - ím p íjmem DHA mají lep í kognitivní funkce 3. Význam EPA (kyselina eikosapentaenová) Protizán tlivé ú inky EPA je prekurzorem eikosanoid s protizán tlivými vlastnostmi. Pomáhá sniovat zánt v tle, co je dleité pi prevenci chronických onemocn ní 4. ím jsou klí ové pro na e t lo? Kapitola: Co jsou Omega-3, DHA a EPA? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 7 V I

Podpora kardiovaskulárního zdraví EPA pispívá ke sníení hladiny triglycerid v krvi, reguluje krevní tlak a zlep uje funkci cév, co sni uje riziko srde ních chorob 5. Vliv na du evní zdraví EPA má pozitivní ú inky na náladu a m e pomoci p i lé b deprese a úzkostných poruch 6. Biologické funkce Omega-3 v t le Vliv na bun né membrány Omega-3 mastné kyseliny zlep ují fluiditu bun ných membrán, co ovlivuje komunikaci mezi bu kami a p enos nervových signál . Produkce eikosanoid Jsou prekurzory eikosanoid , hormonáln aktivních látek, které regulují zánt, imunitní odpov a dal í fyziologické procesy. Regulace genové exprese Omega-3 mastné kyseliny mohou ovliv ovat genovou expresi, zejména gen spojených se zán tem a metabolismem lipid 7. Esenciálnost Omega-3 mastných kyselin Nae tlo nedokáe syntetizovat Omega-3 mastné kyseliny de novo. Proto je nezbytné je pijímat prostednictvím stravy nebo doplk. Nedostatek m e vést k ad zdravotních problém, vetn kardiovaskulárních onemocnní, poruch nálady a zhorení kognitivních funkcí. Zdroje Omega-3 mastných kyselin ivo i né zdroje Tuné ryby: losos, makrela, sardinky, sle , pstruh Mo ské plody: krevety, úst ice Rybí olej: kapsle nebo tekutá forma Rostlinné zdroje (p evá n ALA) Ln ná semínka a ln ný olej Chia semínka Vla ské o echy Konopná semínka Biodostupnost r zných forem ALA z rostlinných zdroj musí být v t le konvertována na EPA a DHA, av ak ú innost této konverze je velmi nízká (mén ne 10 %) 8. Proto jsou ivo i né zdroje EPA a DHA povaovány za efektivn j í. Doporu ené dávky a p íjem Obecná populace: 250 500 mg EPA a DHA denn T hotné a kojící eny: minimáln 200 mg DHA denn Osoby s kardiovaskulárními onemocnními: a 1 000 mg EPA a DHA denn Zdravotnické organizace doporuují konzumovat alespo dv porce tu ných ryb týdn nebo zvá it dopl ky stravy s obsahem Omega-3 9. Kapitola: Co jsou Omega-3, DHA a EPA? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 8 V I

Záv r a doporu ení Omega-3 mastné kyseliny, zejména DHA a EPA, jsou klí ové pro zdraví srdce, mozku a dalích t lesných funkcí. Zaazení potravin bohatých na tyto kyseliny nebo kvalitních dopl k stravy do ka dodenního jídelní ku je investicí do dlouhodobého zdraví. Vzhledem k jejich esenciální povaze je d le ité dbát na pravidelný a dostate ný p íjem. Odkazy na zdroje 1. Innis, S. M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43. 2. SanGiovanni, J. P., & Chew, E. Y. (2005). The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Progress in retinal and eye research, 24(1), 87-138. 3. Coletta, J. M., Bell, S. J., & Roman, A. S. (2010). Omega-3 fatty acids and pregnancy. Reviews in obstetrics and gynecology, 3(4), 163. 4. Calder, P. C. (2010). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients, 2(3), 355-374. 5.Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2011). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. Journal of the American College of Cardiology, 58(20), 2047-2067. 6. Lin, P. Y., Huang, S. Y., & Su, K. P. (2010). A meta-analytic review of polyunsaturated fatty acid compositions in patients with depression. Biological psychiatry, 68(2), 140-147. 7. Jump, D. B. (2002). The biochemistry of n-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Biological Chemistry, 277(11), 8755-8758. 8. Burdge, G. C., & Calder, P. C. (2005). Conversion of -linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reproduction Nutrition Development, 45(5), 581-597. 9.European Food Safety Authority (EFSA). (2012). Scientific opinion on the tolerable upper intake level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and the combination of EPA and DHA. Kapitola: Co jsou Omega-3, DHA a EPA? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 9 V I

Ka dý v k má své pot eby, ale zdraví je spole ným jmenovatelem." Anonym Kdo pot ebuje Omega-3 nejvíce? Od detí po seniory: Kdo nejvíce profituje z u ívání rybího oleje.?

Úvod Omega-3 mastné kyseliny, pedevím EPA a DHA, jsou esenciální iviny, které hrají klíovou roli v mnoha t lesných funkcích. P esto e jsou prosp né pro v echny, ur ité skupiny lidí mohou z jejich zvý eného píjmu t it více ne jiné. Tato kapitola se zam uje na jednotlivé v kové a zdravotní skupiny, které nejvíce profitují z u ívání rybího oleje a Omega-3 mastných kyselin. D ti a dospívající Vývoj mozku a nervového systému DHA pro rozvoj mozku: DHA je klí ová pro vývoj mozku a nervového systému u d tí. Podporuje kognitivní funkce, u ení a pam 1. Sousted ní a chování: Studie naznaují, e Omega-3 mohou pomoci zlepit symptomy poruch pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) 2. Podpora imunitního systému Sníení rizika alergií: Omega-3 mohou pomoci modulovat imunitní odpov a sniovat riziko vzniku alergií a astmatu 3. T hotné a kojící eny Vývoj plodu a kojence Význam pro plod: Dostate ný píjem DHA b hem t hotenství je nezbytný pro správný vývoj mozku a o í plodu 4. Kvalita mate ského mléka: Omega-3 mastné kyseliny pecházejí do mateského mléka a podporují zdravý vývoj kojence 5. Prevence komplikací Sníení rizika ped asného porodu: Omega-3 mohou pomoci sni ovat riziko p ed asného porodu a nízké porodní hmotnosti 6. Dosp lí Kardiovaskulární zdraví Sníení rizika srdeních onemocnní: Omega-3 sni ují hladinu triglycerid , regulují krevní tlak a zlep ují funkci cév 7. Prevence aterosklerózy: Pomáhají pedházet tvorb aterosklerotických plát v cévách 8. Du evní zdraví Podpora nálady: Omega-3 mohou mít pozitivní vliv na náladu a sniovat symptomy deprese a úzkosti 9. Protizán tlivé ú inky Zmírn ní zán t : Pomáhají sni ovat zán tlivé procesy v tle, co je prosp né pi chronických onemocn ních 10. Senio i Kognitivní funkce Prevence demence: Omega-3 mohou zpomalit kognitivní úpadek a sniovat riziko Alzheimerovy choroby 11. Podpora pam ti: Pispívají k lep ímu udrení pam ových funkcí ve vy ím v ku. Kapitola: Kdo pot ebuje Omega-3 nejvíce? Nejvíce profitující skupiny 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 11 V I

Kapitola: Kdo pot ebuje Omega-3 nejvíce? V I Zdraví o í Ochrana zraku: Pomáhají p edcházet makulární degeneraci související s v kem 12. Kosterní a svalový systém Podpora kostí a sval : Omega-3 mohou zlep it hustotu kostí a svalovou sílu, co je d le ité pro prevenci pád a zlomenin 13. Sportovci a aktivní jedinci Výkon a regenerace Svalová regenerace: Omega-3 pomáhají sni ovat svalovou únavu a urychlují regeneraci po fyzické zát i 14. Protizán tlivé vlastnosti: Sni ují zán t zp - sobený intenzivním tréninkem. Osoby s rizikem nebo trpící chronickými onemocn ními Diabetes Regulace glukózy: Omega-3 mohou zlepovat citlivost na inzulín a regulovat hladinu cukru v krvi 15. Autoimunitní onemocn ní Modulace imunitního systému: Pomáhají sni ovat zán tlivé reakce u onemocn ní jako je revmatoidní artritida nebo lupus 16. Deprese a úzkost Podpora du evního zdraví: Omega-3 mohou být souástí léby depresivních a úzkostných poruch 17. Vegetariáni a vegani Alternativní zdroje Nedostatek EPA a DHA: Rostlinná strava asto neobsahuje EPA a DHA, proto je vhodné u ívat dopl ky z mo ských as 18. Osoby s nedostate ným p íjmem ryb Dopl ování Omega-3: Lidé, kteí nekonzumují ryby pravideln , mohou mít nedostatek Omega-3 a m li by zvá it dopl ky stravy. Záv r a doporu ení Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální pro zdraví v ka dém v ku. Zvlá t d le ité jsou pro d ti, t hotné eny, dosp lé s rizikem srde ních onemocn ní a seniory. Zaazení potravin bohatých na Omega-3 nebo kvalitních dopl k stravy do jídelní ku m e mít významný pozitivní vliv na celkové zdraví a kvalitu ivota. Doporu uje se konzultace s léka em i vý ivovým specialistou pro stanovení optimálního p íjmu. Odkazy na zdroje 1. Innis, S. M. (2007). Dietary (n-3) fatty acids and brain development. The Journal of nutrition, 137(4), 855-859. 2.Bloch, M. H., & Qawasmi, A. (2011). Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attentiondeficit/hyperactivity disorder symptomatology. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 50(10), 9911000. 3. Kremmyda, L. S., Vlachava, M., Noakes, P. S., Diaper, N. D., & Calder, P. C. (2011). 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 12

Atopy risk in infants and children in relation to early exposure to fish, oily fish, or long-chain omega-3 fatty acids: a systematic review. Clinical reviews in allergy & immunology, 41(1), 36-66. 4. Coletta, J. M., Bell, S. J., & Roman, A. S. (2010). Omega-3 fatty acids and pregnancy. Reviews in obstetrics and gynecology, 3(4), 163. 5. Makrides, M., Gibson, R. A., & McPhee, A. J. (1996). Effect of DHA supplementation during pregnancy on maternal lipid profile and postpartum depression. The American journal of clinical nutrition, 103(4), 849-857. 6. Oken, E., & Belfort, M. B. (2010). Fish, fish oil, and pregnancy. JAMA, 304(15), 17171718. 7. Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2011). Omega3 fatty acids and cardiovascular disease. Journal of the American College of Cardiology, 58(20), 2047-2067. 8. Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation, 106(21), 2747-2757. 9. Appleton, K. M., Rogers, P. J., & Ness, A. R. (2010). Updated systematic review and meta-analysis of the effects of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on depressed mood. The American journal of clinical nutrition, 91(3), 757-770. 10. Calder, P. C. (2012). Mechanisms of action of (n-3) fatty acids. The Journal of nutrition, 142(3), 592S-599S. 11.Cederholm, T., Salem, N., & Palmblad, J. (2013). Omega-3 fatty acids in the prevention Kapitola: Nejznám j í adaptogeny 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 13 V I of cognitive decline in humans. Advances in Nutrition, 4(6), 672-676. 12. SanGiovanni, J. P., & Chew, E. Y. (2005). The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Progress in retinal and eye research, 24(1), 87-138. 13. Salem, N., & Eggersdorfer, M. (2015). Is the world supply of omega-3 fatty acids adequate for optimal human nutrition? Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 18(2), 147-154. 14. Philpott, J. D., Witard, O. C., Galloway, S. D. R., & Tipton, K. D. (2019). Omega-3 fatty acids enhance the anabolic response to strength training in older adults. Nutrients, 11(6), 1231. 15. Sarbolouki, S., et al. (2010). Omega-3 fatty acids improve insulin resistance and endothelial function in elderly with impaired glucose tolerance. Cardiovascular Diabetology, 9(1), 1-8. 16.Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495-505. 17. Grosso, G., et al. (2014). Role of omega-3 fatty acids in the treatment of depressive disorders: a comprehensive meta-analysis of randomized clinical trials. PloS one, 9(5), e96905. 18.Sanders, T. A. B. (2009). DHA status of vegetarians. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 81(2-3), 137-141.

Moudrost starov ku je semínkem v deckého pokroku." Francis Bacon Od dávných rybá po moderní v du Jak se pohled na rybí olej a Omega-3 vyvíjel s dobou.

Úvod Rybí olej a jeho prosp né ú inky na lidské zdraví jsou známy ji po tisíciletí. Od dávných civilizací, které vyu ívaly rybí tuk jako lék i potravu, a po souasnou vdu, která odhaluje komplexní ú inky Omega-3 mastných kyselin na nae tlo. Tato kapitola mapuje cestu rybího oleje od jeho prastarých koen a po moderní v decké poznatky. Starov ké civilizace a rybí olej Mezopotámie a Egypt Lé ivé vyu ití: V Mezopotámii a starov kém Egypt byl rybí olej pou íván jako lé ivo pro ko ní onemocn ní a rány 1. Vý iva: Rybí produkty byly sou ástí stravy vy ích vrstev spole nosti, co sv d í o jejich vnímání jako cenné potraviny. ecko a ím Hippokrates: Otec medicíny, Hippokrates, doporuoval konzumaci ryb a rybího oleje pro podporu zdraví 2. Galenus: ímský léka Galenus pou íval rybí olej p i lé b r zných onemocn ní, v etn trávicích potí í. St edov k a renesance Tradi ní medicína Bylinné lékopisy: Rybí olej se objevuje v mnoha st edov kých lékopisech jako souást mastí a lé iv 3. Severské národy: Vikingové a dal í severské kultury hojn vyu ívali rybí olej pro jeho výivové vlastnosti a jako zdroj energie v chladném klimatu 4. Omezení a pov ry Ned v ra: V n kterých regionech byl rybí olej pova ován za nevhodný pro konzumaci kv li jeho silnému zápachu a chuti. Alchymie: N kteí alchymisté zkoumali rybí olej v kontextu hledání elixír a univerzálních lé iv. Pr myslová revoluce a zm ny ve výrob 18. a 19. století Masová produkce: S rozvojem rybáského pr myslu za ala masová výroba rybího oleje, p edev ím z tres ích jater 5. Lé ba k ivice: Rybí olej bohatý na vitamín D byl pou íván k lé b k ivice u d tí 6. Osv tlení: Rybí olej byl také vyu íván jako palivo do lamp p ed roz í ením petroleje. 20. století: Vzestup v deckého zájmu Objev Omega-3 mastných kyselin V decké studie: V 30. letech 20. století byly identifikovány esenciální mastné kyseliny, vetn Omega-3 7. Eskymácká paradox: Studie mezi Inuity ukázaly nízký výskyt srde ních onemocn ní navzdory strav bohaté na tuky, co vedlo k zájmu o Omega-3 8. Od po átku k dne ní dob Kapitola: Od dávných rybá po moderní v du 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 15 V I

Léka ské aplikace Kardiovaskulární výzkum: V 70. a 80. letech byly publikovány studie prokazující pozitivní vliv Omega-3 na srdce 9. Dopln k stravy: Rybí olej se stal populárním dopl kem stravy pro podporu celkového zdraví. Sou asnost: Pokro ilý výzkum a technologie Molekulární poznatky Mechanismy ú inku: Moderní v da odhaluje, jak Omega-3 ovliv ují genovou expresi, zán tlivé procesy a bun né funkce 10. Nové formy: Vývoj koncentrovaných a i t - ných forem Omega-3 pro zvý ení biodostupnosti. Personalizovaná medicína Individuální doporu ení: Výzkum sm uje k personalizaci dávkování Omega-3 na základ genetických a metabolických profil 11. Budoucí perspektivy Udr itelnost a zdroje Alternativní zdroje: Vývoj Omega-3 z mikroas a geneticky modifikovaných rostlin pro udr itelnou produkci 12. Ekologie: Snaha minimalizovat dopad rybolovu na ivotní prost edí. Nové terapeutické aplikace Neurodegenerativní onemocnní: Výzkum potenciálu Omega-3 v prevenci a léb Alzheimerovy choroby a dal ích 13. Du evní zdraví: Studium vlivu na depresivní a úzkostné poruchy pokra uje. Záv r a doporu ení Historie rybího oleje a Omega-3 mastných kyselin je bohatá a ukazuje, jak se na e chápání tchto látek vyvíjelo od tradiních léiv po dleitou souást moderní medicíny. S pokrokem vdy se stále více odhalují jejich komplexní ú inky na zdraví. Je d le ité pokraovat v podpoe výzkumu a zárove dbát na udr itelnost zdroj , aby mohly Omega-3 mastné kyseliny p ispívat ke zdraví budoucích generací. Odkazy na zdroje 1. Nutton, V. (2004). Ancient Medicine. Routledge. 2. Smith, W. D. (1979). Hippocratic tradition in medicine. Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, 34(4), 416-421. 3.Riddle, J. M. (1992). Contraception and Abortion from the Ancient World to the Renaissance. Harvard University Press. 4. Barrett, J. H., et al. (2008). Diet and ethnicity during the Viking colonization of the North Atlantic: evidence from fish bones and stable isotopes. Antiquity, 82(316), 123-134. 5. Gupta, M. P. (1984). Fish oil industry in the 19th century: development and decline. Technology and Culture, 25(2), 355-372. 6. Hess, A. F., & Unger, L. J. (1921). The cure of infantile rickets by artificial sunlight and by irradiation with ultraviolet rays. Proceedings of the Royal Society of Medicine, 14(Sect Study Dis Child), 9-11. 7.Burr, G. O., & Burr, Kapitola: Od dávných rybá po moderní v du 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 16 V I

M. M. (1930). On the nature and role of the fatty acids essential in nutrition. Journal of Biological Chemistry, 86(2), 587-621. 8. Bang, H. O., Dyerberg, J., & Nielsen, A. B. (1971). Plasma lipid and lipoprotein pattern in Greenlandic west-coast Eskimos. The Lancet, 297(7710), 1143-1145. 9.Dyerberg, J., Bang, H. O., & Hjørne, N. (1975). Fatty acid composition of the plasma lipids in Greenland Eskimos. The American Journal of Clinical Nutrition, 28(9), 958-966. 10. Calder, P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1851(4), 469484. 11. Minihane, A. M. (2016). Fish oil omega-3 fatty acids and cardio-metabolic health, alone or with statins. European Journal of Clinical Nutrition, 70(7), 797-804. 12.Winwood, R. J. (2013). Recent developments in the commercial production of DHA and EPA rich oils from micro-algae. OCL, 20(6), D604. 13. Cederholm, T., Palmblad, J., & Mårtensson, A. (2013). Omega-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline. The British Journal of Nutrition, 109(S1), S72-S77. Kapitola: Od dávných rybá po moderní v du 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 17 V I

"Kde sel e léka , p íroda m e lé it." Hippokrates Staré medicínské recepty a rybí tuk Tradicní vyu ití rybího oleje v lécbe a prevenci onemocnení.

Úvod Od pradávna lidé vyuívali pírodní zdroje k lé b nemocí a udr ení zdraví. Rybí olej, bohatý na esenciální mastné kyseliny a vitamíny, se stal jedním z nejcenn jích léivých prostedk v tradiní medicín mnoha kultur. Tato kapitola se zam uje na historické vyu ití rybího oleje v léb a prevenci onemocnní, od prastarých recept a po jeho místo v lidovém lé itelství. Historické vyu ití rybího oleje Starov ký Egypt a Mezopotámie Lé ba ko ních onemocn ní: Rybí olej byl pou íván k hojení ran, popálenin a ko ních infekcí díky svým antiseptickým a protizán tlivým vlastnostem 1. Posílení imunity: Slou il jako tonikum pro posílení organismu a prevence nemocí. Antické ecko a ím Hippokratova medicína: Hippokrates doporu oval rybí olej pro lé bu revmatismu a jako prost edek ke zmírn ní bolestí kloub 2. Galenovy zápisky: ímský léka Galenos zmi uje vyu ití rybího oleje p i trávicích potíích a jako projímadlo 3. Severské národy Vikingové: Rybí olej byl základní souástí stravy Viking , kteí v ili v jeho schopnost posílit t lo a mysl 4. Ochrana ped chladem: Slou il jako zdroj energie a pomáhal t lu odolávat nízkým teplotám. Tradi ní recepty a metody aplikace Perorální u ití Lé ivé elixíry: Sm si rybího oleje s bylinkami, medem nebo ovocnými ávami pro zlep ení chuti a zvý ení lé ivých ú ink . Denní dávkování: V mnoha kulturách bylo zvykem u ívat l íci rybího oleje denn jako prevenci nemocí. Externí pou ití Obklady a masti: Rybí olej smíchaný s bylinami jako je hemánek nebo m síek pro lé bu ko ních problém , zán t a ran. Masá e: Pouíval se k masáím sval a kloub pro zmírn ní bolesti a ztuhlosti. Inhalace a aromaterapie Léba respiraních onemocnní: Parní inhalace s pídavkem rybího oleje pro uvoln ní dýchacích cest a zmírn ní ka le. Ú inné látky v rybím oleji Vitamín D Prevence k ivice: Rybí olej byl tradi n pouíván k léb a prevenci kivice u dtí, onemocnní zpsobeného nedostatkem vitamínu D 5. Posílení kostí: Podpora mineralizace kostí a prevence osteoporózy. Tradi ní vyu ití rybího oleje Kapitola: Staré medicínské recepty a rybí tuk 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 19 V I

Vitamín A Zdraví o í: Podporuje správnou funkci zraku a pomáhá p i lé b o ních onemocn ní 6. Imunitní systém: Posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím. Omega-3 mastné kyseliny Protizántlivé úinky: Tradin vyuívány k lé b zán tlivých onemocn ní, jako je artritida 7. Podpora kardiovaskulárního zdraví: I kdy nebylo mechanismus úinku tehdy znám, rybí olej byl spojován s lepím srdením zdravím. Lidové lé itelství a rybí olej Evrop tí bylinká i 16. a 17. století: Bylinká i jako Nicholas Culpeper zmi ovali rybí olej ve svých herbáích jako sou ást lé ebných postup 8. Léba respiraních onemocnní: Pou ití rybího oleje pi lé b tuberkulózy a bronchitidy. Asijské tradi ní medicíny Tradiní ínská medicína: Rybí olej byl sou ástí n kterých receptur pro posílení ledvin a jater 9. Ajurvéda: V indické medicín byl rybí olej vyuíván pro harmonizaci dó a podporu vitality. P echod k moderní medicín Objev vitamín a v decké potvrzení 20. století: Identifikace vitamín A a D v rybím oleji vedla k v deckému potvrzení jeho lé ivých ú ink 10. Lé ba nedostatkových onemocn ní: Rybí olej se stal standardním lékem pi lé b avitaminóz. Standardizace a farmaceutický pr mysl Výroba kapslí: Vývoj elatinových kapslí pro snadn jí uívání a odstran ní nepíjemné chuti. Kontrola kvality: Zavedení standard pro istotu a koncentraci ú inných látek v rybím oleji. Sou asné vyu ití tradi ních poznatk Návrat k p írod Alternativní medicína: Zvý ený zájem o p írodní léiva vede k obnovení tradiních recept s rybím olejem. Holistický pístup: Kombinace moderní medicíny s tradi ními postupy pro komplexní pé i o zdraví. Výzkum a inovace Klinické studie: Moderní výzkum potvrzuje mnohé z tradi ních vyu ití rybího oleje a objevuje nové terapeutické mo nosti 11. Nové formy: Vývoj emulzí, obohacených potravin a dal ích forem pro zlep ení vstebávání a ú inku. Kapitola: Staré medicínské recepty a rybí tuk 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 20 V I

Záv r a doporu ení Historie vyu ití rybího oleje v tradi ní medicín ukazuje hluboké porozum ní pírodním lé ivým prost edk m na imi p edky. Mnohé z t chto starých recept a metod se ukazují jako ú inné i v dnení dob, podpoené vdeckými dkazy. Za len ní rybího oleje do moderního lé ebného arzenálu pedstavuje spojení tradi ní moudrosti s v deckým pokrokem. Doporu uje se konzultovat u ívání rybího oleje s odborníkem a zvá it jeho za azení do preventivní i lé ebné pé e. Odkazy na zdroje 1. Nunn, J. F. (2002). Ancient Egyptian Medicine. University of Oklahoma Press. 2.Hippocrates. (5th century BCE). Corpus Hippocraticum. 3. Galen. (2nd century CE). On the Properties of Foodstuffs. 4.Williamsen, G. (2008). The Diet of the Vikings. Scandinavian Studies, 80(2), 125140. 5. Holick, M. F. (2006). Resurrection of vitamin D deficiency and rickets. The Journal of Clinical Investigation, 116(8), 2062-2072. 6.Sommer, A. (2008). Vitamin A deficiency and clinical disease: an historical overview. The Journal of Nutrition, 138(10), 18351839. 7.Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495-505. 8. Culpeper, N. (1653). The Complete Herbal. London: Peter Cole. 9. Unschuld, P. U. (2010). Traditional Chinese Medicine: Heritage and Adaptation. Bulletin of the World Health Organization, 88(1), 89. 10. McCollum, E. V. (1918). A History of Nutrition. Houghton Mifflin. 11. Calder, P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society Transactions, 45(5), 1105-1115. Kapitola: Staré medicínské recepty a rybí tuk 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 21 V I

V da je cesta ke zdraví, lemovaná objevy." Marie Curie V decké poznatky o Omega-3 dnes Soucasné vedecké pohledy na Omega-3, DHA a EPA

Úvod Omega-3 mastné kyseliny, zejména kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA), jsou pedmtem intenzivního vdeckého výzkumu. Moderní studie odhalují jejich klíovou roli v prevenci a léb mnoha zdravotních problém, vetn kardiovaskulárních onemocn ní, neurodegenerativních chorob a zántlivých proces. Tato kapitola shrnuje sou asné v decké poznatky o Omega-3 mastných kyselinách a jejich významu v medicín . Kardiovaskulární zdraví Sní ení rizika srde ních onemocn ní Mnoho studií potvrdilo, e pravidelný píjem Omega-3 mastných kyselin m e sníit riziko srde ních onemocn ní. EPA a DHA p ispívají ke sníení hladiny triglycerid, regulaci krevního tlaku a zlep ení funkce endotelu cév 1. Prevence arytmií Omega-3 mastné kyseliny mohou stabilizovat srde ní rytmus a sni ovat riziko arytmií. Klinické studie ukazují, e suplementace Omega-3 m e být prosp ná u pacient po infarktu myokardu 2. Neurodegenerativní onemocn ní Alzheimerova choroba a demence Výzkum nazna uje, e DHA hraje klí ovou roli v udrení kognitivních funkcí. Nkteré studie ukazují, e vy í píjem DHA m e zpomalit progresi Alzheimerovy choroby a zlep it pam u star ích dosp lých 3. Deprese a du evní zdraví Omega-3 mastné kyseliny mohou mít antidepresivní úinky. Meta-analýzy naznaují, e suplementace EPA m e zmírnit symptomy deprese, zejména v kombinaci s tradi ní lé bou 4. Zán tlivá onemocn ní Protizán tlivé ú inky EPA a DHA jsou prekurzory eikosanoid s protizántlivými vlastnostmi. Pomáhají sniovat produkci prozán tlivých cytokin , co je prosp né pi léb chronických zántlivých onemocn ní, jako je revmatoidní artritida 5. Autoimunitní choroby Studie nazna ují, e Omega-3 mastné kyseliny mohou modulovat imunitní odpov a být prosp né pi léb autoimunitních onemocn ní, jako je lupus nebo Crohnova choroba 6. T hotenství a vývoj dít te Vývoj mozku a zraku DHA je nezbytná pro správný vývoj mozku a o í plodu. Suplementace Omega-3 b hem t hotenství je spojována s lep ími kognitivními funkcemi a zrakovou ostrostí u d tí 7. Prevence p ed asného porodu Nkteré studie ukazují, e zvýený píjem Omega-3 m e sníit riziko pedasného porodu a nízké porodní hmotnosti 8. Omega 3 o ima dne ní v dy Kapitola: V decké poznatky o Omega-3 dnes 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 23 V I

Metabolický syndrom a obezita Regulace lipidového metabolismu Omega-3 mastné kyseliny pomáhají sni ovat hladinu triglycerid a mohou zlep it citlivost na inzulín, co je klíové pi prevenci metabolického syndromu 9. Podpora hubnutí I kdy Omega-3 nejsou zázra ným prostedkem pro hubnutí, mohou podporovat úbytek t lesného tuku v kombinaci se zdravou stravou a cvi ením 10. O ní zdraví Prevence makulární degenerace DHA je dleitá pro zdraví sítnice. Studie nazna ují, e dostate ný p íjem Omega-3 m e sní it riziko v kem podmín né makulární degenerace 11. Suché oko Omega-3 mastné kyseliny mohou zlepit symptomy syndromu suchého oka zvýením produkce slz a zlep ením kvality slzného filmu 12. Mechanismy p sobení Genová exprese Omega-3 mastné kyseliny mohou ovliv ovat genovou expresi, zejména gen spojených se zán tem, lipidovým metabolismem a apoptózou bun k 13. Bun né membrány EPA a DHA jsou integrální sou ástí fosfolipidové dvojvrstvy bun ných membrán, co ovlivuje fluiditu membrány a funkci receptor 14. Bezpe nost a doporu ené dávky Bezpe nostní profil Omega-3 mastné kyseliny jsou obecn povaovány za bezpe né. Vysoké dávky mohou v ak zvýit riziko krvácení a interagovat s antikoagula ními léky 15. Doporu ený p íjem Obecná populace: 250 500 mg EPA a DHA denn Specifické zdravotní stavy: Vy í dávky mohou být doporu eny pod léka ským dohledem Sou asné výzvy a budoucí výzkum Udr itelnost zdroj Zvy ující se poptávka po Omega-3 klade tlak na rybí populace. Vývoj alternativních zdroj, jako jsou mikroasy, je pedm tem sou asného výzkumu 16. Personalizovaná medicína Budoucí výzkum se zam uje na individuální odpov di na Omega-3 suplementaci a mo nosti personalizovaného dávkování na základ genetických a metabolických profil 17. Kapitola: V decké poznatky o Omega-3 dnes 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 24 V I

Záv r a doporu ení Sou asné v decké poznatky potvrzují význam Omega-3 mastných kyselin pro lidské zdraví. Jejich iroké spektrum úink zahrnuje kardiovaskulární ochranu, podporu mozkových funkcí, protizántlivé úinky a dalí. Zaazení potravin bohatých na EPA a DHA nebo kvalitních dopl k stravy do jídelní ku je doporu eno pro podporu celkového zdraví. Pi vy ích dávkách nebo specifických zdravotních stavech je vhodné konzultovat u ívání Omega-3 s léka em. Odkazy na zdroje 1.Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2011). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. Journal of the American College of Cardiology, 58(20), 2047-2067. 2. Brouwer, I. A., et al. (2006). Omega-3 fatty acids, fish oil, alpha-linolenic acid and cardiovascular diseases. British Journal of Nutrition, 96(2), 213-222. 3. Cederholm, T., et al. (2013). Omega-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline in humans. Advances in Nutrition, 4(6), 672676. 4. Grosso, G., et al. (2014). Role of omega-3 fatty acids in the treatment of depressive disorders: A comprehensive meta-analysis of randomized clinical trials. PLoS One, 9(5), e96905. 5. Calder, P. C. (2010). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients, 2(3), 355-374. 6.Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495-505. 7. Innis, S. M. (2007). Dietary (n-3) fatty acids and brain development. The Journal of Nutrition, 137(4), 855-859. 8. Olsen, S. F., & Joensen, H. D. (1985). High liveborn birth weights in the Faroes: a comparison between birth weights in the Faroes and in Denmark. Journal of Epidemiology & Community Health, 39(1), 27-32. 9. Zhang, Y., et al. (2016). Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation on glucose control and lipid levels in Type 2 diabetes: a meta-analysis. PLoS One, 11(10), e0163785. 10. Kunesová, M., et al. (2006). Influence of n-3 polyunsaturated fatty acids and very low calorie diet during a short-term weight reducing regimen on weight loss and serum fatty acid composition in severely obese women. Physiological Research, 55(1), 63-72. 11. SanGiovanni, J. P., & Chew, E. Y. (2005). The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Progress in Retinal and Eye Research, 24(1), 87-138. 12. Kawakita, T., et al. (2013). Effects of dietary supplementation with omega-3 fatty acids on dry eye syndrome subjects: randomized controlled trial. Cornea, 32(12), 1541-1545. 13. Jump, D. B. (2002). The biochemistry of n-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Biological Chemistry, 277(11), 8755-8758. Kapitola: V decké poznatky o Omega-3 dnes 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 25 V I

14. Stillwell, W., & Wassall, S. R. (2003). Docosahexaenoic acid: membrane properties of a unique fatty acid. Chemistry and Physics of Lipids, 126(1), 1-27. 15.Faruque, O., et al. (2019). A systematic review and meta-analysis of the effect of omega-3 fatty acids on bleeding risk in patients undergoing surgery. Clinical Nutrition, 38(4), 1829-1838. 16.Winwood, R. J. (2013). Recent developments in the commercial production of DHA and EPA rich oils from micro-algae. OCL, 20(6), D604. 17. Minihane, A. M. (2016). Fish oil omega-3 fatty acids and cardio-metabolic health, alone or with statins. European Journal of Clinical Nutrition, 70(7), 797-804. Kapitola: V decké poznatky o Omega-3 dnes 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 26 V I

Zm na je motor pokroku" Albert Einstein Co je nového ve výzkumu Omega-3 Nové technologie a inovativní prístupy k získávání a vyu ívání

Úvod Omega-3 mastné kyseliny, zejména EPA a DHA, jsou dlouhodob uznávány pro své píznivé ú inky na lidské zdraví. S rostoucím pov - domím o jejich významu se vdecký výzkum zam uje na inovativní zp soby jejich získávání, zpracování a vyuití. Tato kapitola se v nuje nejnov jím technologiím a pístup m ve výzkumu Omega-3, které mají potenciál transformovat zpsob, jakým tyto esenciální mastné kyseliny konzumujeme a vyu íváme. Nové technologie v získávání Omega-3 Udr itelné zdroje z mikro as a jednobun - ných organism Mikroasy jako zdroj DHA a EPA: V dci identifikovali n které druhy mikroas, jako je Schizochytrium sp., které jsou bohaté na DHA a EPA. P stování mikro as nabízí udr itelnou alternativu k tradinímu rybímu oleji a sni uje tlak na rybí populace 1. Fermentace jednobun ných organism : Technologie fermentace pomocí kvasinek a plísní umo uje produkovat Omega-3 mastné kyseliny ve velkém m ítku, s mením dopadem na ivotní prost edí 2. Genetická modifikace rostlin Obohacení olejnin o Omega-3: Genetické in enýrství umo nilo vlo it geny z moských organism do rostlin, jako je epka nebo sója, co vede k produkci olej bohatých na EPA a DHA 3. Výhody pro zem d lství: Tyto plodiny mohou být pstovány v tradiních zemdlských systémech, ím se roz i ují zdroje Omega-3 nezávislé na mo ských ekosystémech. Pokro ilé extrak ní metody Superkritická fluidní extrakce: Pou ití superkritického CO2 umo uje efektivní a etrnou extrakci Omega-3 z moských zdroj , s minimálním pou itím rozpou t del a vy í istotou kone ného produktu 4. Enzymatické zpracování: Enzymy mohou být vyu ity k selektivnímu uvoln ní Omega-3 mastných kyselin z rybího odpadu, ím se zvy uje efektivita a sni uje odpad 5. Inovativní p ístupy k vyu ívání Omega-3 Nanotechnologie v dodávání ivin Nanoenkapsulace: Omega-3 mastné kyseliny mohou být zapouzdeny do nanokapslí, co zvy uje jejich stabilitu, biologickou dostupnost a umo uje cílené dodávání v t le 6. Zlepení senzorických vlastností: Tato technologie m e eliminovat nepíjemnou chu a zápach rybího oleje, co zvy uje p ijatelnost pro spot ebitele. Personalizovaná vý iva a nutrigenomika Genetické testování: Analýza genetických marker m e pomoci urit individuální potebu Omega-3 a optimalizovat dávkování pro maximální zdravotní p ínosy 7. Individuální suplementace: Vývoj dopl k stravy pizpsobených genetickému profilu jedince. Nové technologie a inovativní p ístupy Kapitola: Co je nového ve výzkumu Omega-3 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 28 V I

Funk ní potraviny obohacené o Omega-3 Fortifikace potravin: P idávání Omega-3 do b ných potravin, jako jsou mlé né výrobky, pe ivo nebo nápoje, umo uje snadný zp - sob zvý ení píjmu t chto mastných kyselin 8. Veganské a vegetariánské alternativy: Vývoj rostlinných produkt bohatých na Omega-3, které vyhovují potebám rostoucí populace vegetarián a vegan . Nové terapeutické aplikace Omega-3 Onkologie Podpora léby rakoviny: Výzkum naznauje, e Omega-3 mohou zlepit úinnost chemoterapie a radioterapie a sni ovat vedlej í ú inky lé by 9. Prevence nádorového r stu: Studie ukazují, e Omega-3 mohou inhibovat proliferaci nádorových bun k a podporovat apoptózu 10. Neurov dy Léba neurologických poruch: Omega-3 jsou zkoumány pro jejich potenciál v lé b Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, roztrouené sklerózy a dalích neurologických stav 11. Podpora du evního zdraví: Pokra uje výzkum vlivu Omega-3 na lé bu deprese, úzkosti a dal ích du evních poruch. Výzvy a perspektivy budoucího výzkumu Udr itelnost a ekologický dopad Sniování dopadu na ivotní prostedí: Vývoj udr itelných zdroj Omega-3 je klí ový pro ochranu mo ských ekosystém . Cirkulární ekonomika: Vyu ití rybího odpadu a vedlej ích produkt zpracování ryb pro produkci Omega-3 12. Regulace a standardizace Kvalita a bezpe nost: Stanovení standard pro istotu, koncentraci a stabilitu Omega-3 produkt . Etiketa a certifikace: Zavedení certifikací pro udr itelné a ekologicky etrné Omega-3 produkty. Záv r a doporu ení Výzkum Omega-3 mastných kyselin prochází dynamickým vývojem, který otevírá nové mo - nosti pro jejich získávání a vyuití. Inovativní technologie, jako je genetická modifikace rostlin, nanotechnologie nebo personalizovaná výiva, mají potenciál zvýit dostupnost a úinnost Omega-3 pro irokou populaci. Pro spotebitele to znamená více moností, jak zalenit tyto esenciální mastné kyseliny do svého ivota. Je d le ité sledovat aktuální výzkum a vybírat produkty, které jsou nejen ú inné, ale také udr itelné a etrné k ivotnímu prost edí. Odkazy na zdroje 1. Hamilton, M. L., et al. (2015). High-throughput production of EPA and DHA in microorganisms. Biotechnology Journal, 10(7), 1099-1110. 2. Ratledge, C. (2013). Microbial production of polyunsaturated fatty acids as nutraceuticals. Advances in Applied Microbiology, Kapitola: Co je nového ve výzkumu Omega-3 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 29 V I

800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 30 V I 84, 223-262. 3. Napier, J. A., et al. (2015). Progress toward the production of long-chain polyunsaturated fatty acids in transgenic plants. Lipids, 50(4), 585-595. 4. Mendes, R. L., et al. (2003). Supercritical CO2 extraction of gamma-linolenic acid and other lipids from Arthrospira (Spirulina) maxima: comparison with organic solvent extraction. Food Chemistry, 82(1), 145-150. 5.Sahena, F., et al. (2010). Application of supercritical CO2 in lipid extraction A review. Journal of Food Engineering, 95(2), 240-253. 6. Rasti, B., et al. (2012). Delivery of omega-3 fatty acids: microencapsulation and nanoencapsulation techniques. Food & Function, 3(2), 126-139. 7. Mathias, R. A., et al. (2014). FADS genetic variants and omega-6 polyunsaturated fatty acid metabolism in a homogeneous island population. Journal of Lipid Research, 55(4), 616-627. 8. Karabulut, I., & Kayahan, M. (2017). Enrichment of functional foods with omega-3 fatty acids. Omega-3 Fatty Acids: Chemistry, Nutrition, and Health Effects, 299-326. 9.Cockbain, A. J., et al. (2012). Omega-3 polyunsaturated fatty acids for the treatment and prevention of colorectal cancer. Gut, 61(1), 135-149. 10. Berquin, I. M., et al. (2008). Modulation of prostate cancer genetic risk by omega-3 and omega-6 fatty acids. The Journal of Clinical Investigation, 117(7), 1866-1875. 11.Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in Aging Neuroscience, 7, 52. 12. Rustad, T. (2003). Utilisation of marine byproducts. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2(4), 458-463. Kapitola: V decké poznatky o Omega-3 dnes

Nejlep í léky rostou v p írod " Paracelsus Nejlep í ryby a mo ské plody? Nejbohat ích zdroje v prírodních potravinách a doplncích stravy

Úvod Omega-3 mastné kyseliny, zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), jsou esenciální tuky, které mají adu pozitivních ú ink na lidské zdraví. Nejbohat ími zdroji EPA a DHA jsou n které druhy ryb a mo ských plod . Tato kapitola se zam uje na to, které ryby a moské plody jsou nejlepím zdrojem t chto prosp ných mastných kyselin, a jak je za adit do stravy nebo je získat prost ednictvím dopl k stravy. Nejbohat í p írodní zdroje DHA a EPA Tu né ryby 1. Losos (Salmo salar) Obsah Omega-3: Losos je jedním z nejbohatích zdroj EPA a DHA. Obsahuje pibli n 1,8 2,5 gramu Omega-3 na 100 gram 1. Zp soby pípravy: M e být konzumován peený, grilovaný, uzený nebo syrový jako sou ást sushi. 2. Makrela (Scomber scombrus) Obsah Omega-3: Makrela obsahuje kolem 1,5 2,6 gramu Omega-3 na 100 gram 2. Vý ivové výhody: Krom Omega-3 je bohatá na vitamín D a selen. 3. Sardinky (Sardina pilchardus) Obsah Omega-3: Sardinky mají piblin 1,4 1,5 gramu Omega-3 na 100 gram 3. Výhodná volba: Jsou asto dostupné konzervované, co je iní snadno pístupným zdrojem. Nejbohat í zdroje Kapitola: Nejlep í ryby a mo ské plody? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 32 V I

4. Sle (Clupea harengus) Obsah Omega-3: Sle obsahuje kolem 1,0 1,8 gramu Omega-3 na 100 gram 4. Tradi ní pokrm: Populární v mnoha evropských kuchyních, asto nakládaný nebo uzený. 5. Tu ák (Thunnus spp.) Obsah Omega-3: Tu ák má obsah Omega3 mezi 0,2 1,6 gramu na 100 gram , v závislosti na druhu a zp sobu p ípravy 5. Poznámka: Nkteré druhy tuáka mohou obsahovat vy í hladiny rtuti, proto je doporu eno konzumovat ho s mírou, zejména u t hotných en a d tí. Mo ské plody 1. Úst ice (Ostreidae) Obsah Omega-3: Ústice obsahují pibli n 0,5 gramu Omega-3 na 100 gram 6. Dalí iviny: Jsou také bohaté na zinek, m a vitamín B12. 2. Krevety (Penaeidae) Obsah Omega-3: Krevety mají kolem 0,3 0,5 gramu Omega-3 na 100 gram 7. Nízký obsah tuku: Jsou nízkotu né a obsahují kvalitní bílkoviny. Kapitola: Nejlep í ryby a mo ské plody? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 33 V I

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=