Záv r a doporu ení Historie vyu ití rybího oleje v tradi ní medicín ukazuje hluboké porozum ní pírodním lé ivým prost edk m na imi p edky. Mnohé z t chto starých recept a metod se ukazují jako ú inné i v dnení dob, podpoené vdeckými dkazy. Za len ní rybího oleje do moderního lé ebného arzenálu pedstavuje spojení tradi ní moudrosti s v deckým pokrokem. Doporu uje se konzultovat u ívání rybího oleje s odborníkem a zvá it jeho za azení do preventivní i lé ebné pé e. Odkazy na zdroje 1. Nunn, J. F. (2002). Ancient Egyptian Medicine. University of Oklahoma Press. 2.Hippocrates. (5th century BCE). Corpus Hippocraticum. 3. Galen. (2nd century CE). On the Properties of Foodstuffs. 4.Williamsen, G. (2008). The Diet of the Vikings. Scandinavian Studies, 80(2), 125140. 5. Holick, M. F. (2006). Resurrection of vitamin D deficiency and rickets. The Journal of Clinical Investigation, 116(8), 2062-2072. 6.Sommer, A. (2008). Vitamin A deficiency and clinical disease: an historical overview. The Journal of Nutrition, 138(10), 18351839. 7.Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495-505. 8. Culpeper, N. (1653). The Complete Herbal. London: Peter Cole. 9. Unschuld, P. U. (2010). Traditional Chinese Medicine: Heritage and Adaptation. Bulletin of the World Health Organization, 88(1), 89. 10. McCollum, E. V. (1918). A History of Nutrition. Houghton Mifflin. 11. Calder, P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society Transactions, 45(5), 1105-1115. Kapitola: Staré medicínské recepty a rybí tuk 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 21 V I
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=