Úvod Omega-3 mastné kyseliny, zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), jsou esenciální tuky, které mají adu pozitivních ú ink na lidské zdraví. Nejbohat ími zdroji EPA a DHA jsou n které druhy ryb a mo ských plod . Tato kapitola se zam uje na to, které ryby a moské plody jsou nejlepím zdrojem t chto prosp ných mastných kyselin, a jak je za adit do stravy nebo je získat prost ednictvím dopl k stravy. Nejbohat í p írodní zdroje DHA a EPA Tu né ryby 1. Losos (Salmo salar) Obsah Omega-3: Losos je jedním z nejbohatích zdroj EPA a DHA. Obsahuje pibli n 1,8 2,5 gramu Omega-3 na 100 gram 1. Zp soby pípravy: M e být konzumován peený, grilovaný, uzený nebo syrový jako sou ást sushi. 2. Makrela (Scomber scombrus) Obsah Omega-3: Makrela obsahuje kolem 1,5 2,6 gramu Omega-3 na 100 gram 2. Vý ivové výhody: Krom Omega-3 je bohatá na vitamín D a selen. 3. Sardinky (Sardina pilchardus) Obsah Omega-3: Sardinky mají piblin 1,4 1,5 gramu Omega-3 na 100 gram 3. Výhodná volba: Jsou asto dostupné konzervované, co je iní snadno pístupným zdrojem. Nejbohat í zdroje Kapitola: Nejlep í ryby a mo ské plody? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 32 V I
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=