Rybí olej VitaHarmony®

ročním období a stravě ryb. Zařazení Omega-3 do stravy Doporučení pro konzumaci Frekvence: Zdravotnické organizace doporučují konzumovat tučné ryby alespoň dvakrát týdně 15. Pestrá strava: Kombinovat různé druhy ryb a mořských plodů pro širší spektrum živin. Bezpečnostní úvahy • Kontaminanty: Některé ryby mohou obsahovat těžké kovy (např. rtuť) nebo polychlorované bifenyly (PCB). Doporučuje se vybírat menší ryby a produkty s certifikací 16. • Alergie: Osoby s alergií na ryby nebo mořské plody by měly být opatrné a konzultovat konzumaci s lékařem. Závěr a doporučení Zařazení tučných ryb a mořských plodů bohatých na EPA a DHA do jídelníčku je účinným způsobem, jak zvýšit příjem těchto prospěšných mastných kyselin. Pro ty, kteří nekonzumují ryby, jsou k dispozici kvalitní doplňky stravy, včetně veganských variant z mořských řas. Při výběru zdrojů Omega-3 je důležité zvážit původ, kvalitu a způsob přípravy potravin. Udržování pestré a vyvážené stravy přispívá k celkovému zdraví a pohodě. Odkazy na zdroje 1.USDA Food Composition Databases. (2021). Salmon, Atlantic, wild, raw. 2.USDA Food Composition Databases. (2021). Mackerel, Atlantic, raw. 3.USDA Food Composition Databases. (2021). Sardines, Atlantic, canned in oil, drained solids with bone. 4.USDA Food Composition Databases. (2021). Herring, Atlantic, raw. 5.USDA Food Composition Databases. (2021). Tuna, light, canned in water, drained solids. 6.USDA Food Composition Databases. (2021). Mollusks, oyster, eastern, wild, raw. 7.USDA Food Composition Databases. (2021). Crustaceans, shrimp, mixed species, raw. 8.USDA Food Composition Databases. (2021). Crustaceans, crab, blue, cooked, moist heat. 9.USDA Food Composition Databases. (2021). Mollusks, squid, mixed species, raw. 10.USDA Food Composition Databases. (2021). Trout, rainbow, farmed, raw. 11.USDA Food Composition Databases. (2021). Catfish, channel, farmed, raw. 12.Schuchardt, J. P., & Hahn, A. (2013). Bioavailability of long-chain omega-3 fatty acids. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 89(1), 1-8. 13. Turchini, G. M., Torstensen, B. E., & Ng, W. K. (2009). Fish oil replacement in finfish nutrition. Reviews in Aquaculture, 1(1), 1057. 14.Candela, M., Astiasarán, I., & Bello, J. (1998). Deep-fat frying modifies high-fat fish lipid fraction. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46(7), 2793-2796. 15. American Heart Association. (2018). Kapitola: Nejlepší ryby a mořské plody? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 36

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=