Jak vybrat správný přípravek? Zohledněte své individuální potřeby • Cíle: Stanovte si, čeho chcete dosáhnout (např. podpora srdce, mozku, snížení zánětu). • Zdravotní stav: Uvědomte si, zda máte specifické zdravotní potřeby nebo omezení. • Životní styl: Zvažte svou stravu, fyzickou aktivitu a další faktory ovlivňující potřebu Omega-3. Konzultace s odborníkem Lékař nebo výživový specialista: Může pomoci určit správnou dávku a poměr EPA a DHA na základě vašich individuálních potřeb. Testování: Některé laboratorní testy mohou určit hladinu Omega-3 v krvi a pomoci přizpůsobit suplementaci 13. Kvalita produktu Certifikace: Hledejte produkty s certifikací čistoty a kvality (např. IFOS, GOED) 14. Zdroj surovin: Preferujte produkty z udržitelných a kvalitních zdrojů. Forma Omega-3: Triglyceridová forma může mít lepší vstřebatelnost než ethylestery. Orientujte se podle kvality a účelu, ne jen podle síly Vyšší koncentrace EPA a DHA na etiketě nemusí nutně znamenat lepší účinek. Důležité je zvolit přípravek, který odpovídá vašim individuálním potřebám a cílům. Kvalita surovin, způsob zpracování a celkové složení přípravku hrají klíčovou roli v jeho účinnosti a biologické dostupnosti. Pamatujte, že: • Méně může být více: Přehnaně vysoké dávky nemusí přinést další benefity a mohou zvyšovat riziko vedlejších účinků. • Celkový přístup: Omega-3 by měly být součástí vyvážené stravy a zdravého životního stylu. • Informovanost: Čtěte etikety, informujte se o produktech a neváhejte konzultovat odborníky. Odkazy na zdroje 1. Farquharson, J., et al. (1995). Effect of diet on infant subcutaneous tissue triglyceride fatty acids. Archives of Disease in Childhood, 72(3), 198-203. 2. Simopoulos, A. P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8), 365-379. 3.Shahidi, F., & Ambigaipalan, P. (2018). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annual Review of Food Science and Technology, 9, 345-381. 4. Calder, P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society Transactions, 45(5), 1105-1115. 5.Yurko-Mauro, K., et al. (2010). Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline. Alzheimer's & Dementia, 6(6), 456-464. Kapitola: Volte chytřejší, ne silnější 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 45
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=