Úvod Omega-3 mastné kyseliny jsou skupinou esenciálních polynenasycených tuk, které hrají zásadní roli v mnoha biologických procesech na eho t la. Mezi nejvýznamn j í z nich patí kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Pestoe jsou tyto látky nezbytné pro optimální zdraví, na e t lo je nedoká e syntetizovat v dostate ném mno ství, a proto je musíme získávat z potravy nebo doplk stravy. Co jsou Omega-3 mastné kyseliny? Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených tuk , které mají první dvojnou vazbu na t etím uhlíku od methylového konce molekuly. Mezi hlavní typy pat í: Kyselina alfa-linolenová (ALA): Nachází se p evá n v rostlinných zdrojích, jako jsou lnná semínka, chia semínka a vla ské o echy. Kyselina eikosapentaenová (EPA): P ítomná hlavn v tuných rybách a moských plodech. Kyselina dokosahexaenová (DHA): Také se nachází v tu ných rybách a je klí ová pro funkci mozku a o í. Význam DHA (kyselina dokosahexaenová) Role DHA v mozku DHA tvoí a 40 % polynenasycených mastných kyselin v mozku a je zásadní pro strukturu a funkci neuronálních membrán. Podporuje synaptickou plasticitu, co je základ pro uení a pam 1. Význam DHA pro zrak Sítnice oka obsahuje vysoké koncentrace DHA, která je klí ová pro optimální funkci fotoreceptor. Nedostatek m e vést ke zhorení zraku a zvý enému riziku makulární degenerace 2. DHA b hem t hotenství a vývoje plodu B hem t hotenství je dostate ný píjem DHA nezbytný pro správný vývoj mozku a o í plodu. Studie ukazují, e d ti matek s vy - ím p íjmem DHA mají lep í kognitivní funkce 3. Význam EPA (kyselina eikosapentaenová) Protizán tlivé ú inky EPA je prekurzorem eikosanoid s protizán tlivými vlastnostmi. Pomáhá sniovat zánt v tle, co je dleité pi prevenci chronických onemocn ní 4. ím jsou klí ové pro na e t lo? Kapitola: Co jsou Omega-3, DHA a EPA? 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 7 V I
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=