vod a potenciáln vyí biologická dostupnost. Astaxanthin: Pirozený antioxidant chránící olej p ed oxidací. Men í velikost dávky: Díky vy í ú innosti m e být potebná men í dávka pro stejný ú inek. Rostlinné zdroje (ALA) Konverze na EPA a DHA: Nízká úinnost p em ny ALA na EPA a DHA v lidském t le. Vhodné pro vegetariány a vegany: Krilový olej není rostlinného p vodu. Ekologické a etické aspekty Udr itelnost lovu krilu Regulace: Lov krilu je regulován Komisí pro ochranu ivých moských zdroj Antarktidy (CCAMLR) 9. Nízký dopad: Sou asné úrovn lovu pedstavují malý zlomek celkové biomasy krilu. Obavy: Nkteí odborníci varují ped mo nými dopady na potravní et zec a ekosystém. Srovnání s rybolovem Petování rybolovu: Nkteré rybí populace jsou ohroeny nadmrným rybolovem. Alternativa: Krilový olej m e pedstavovat alternativu k tradi nímu rybímu oleji, ale je t eba dbát na udr itelnost. Bezpe nost a mo né vedlej í ú inky Alergie: Osoby alergické na korýe by nem ly u ívat krilový olej 10. Interakce s léky: Podobn jako u rybího oleje m e krilový olej ovlivnit úinnost antikoagulancií. Dávkování: Obvykle se doporuují ni í dávky krilového oleje ve srovnání s rybím olejem kv li jeho vy í ú innosti. Doporu ení pro u ívání Výb r kvalitního produktu: Hledejte krilový olej s certifikací istoty a udr itelnosti (nap. Marine Stewardship Council). Dávkování: i te se doporu eními výrobce nebo konzultujte s léka em. Uívání s jídlem: Pro lepí vstebávání je vhodné u ívat krilový olej s jídlem. Záv r a doporu ení Krilový olej pedstavuje zajímavou alternativu k tradi nímu rybímu oleji, nabízející potenciáln lepí vstebatelnost a dalí zdravotní výhody díky obsahu astaxanthinu. Pi výb ru mezi krilovým a rybím olejem je d le ité zvá it individuální pot eby, mo né alergie a také ekologické aspekty. Pro maximální pínos a udr itelnost se doporuuje vybírat produkty od ovených výrobc s drazem na kvalitu a zodpovdné zdroje. Odkazy na zdroje 1. Nicol, S., & Endo, Y. (1997). Krill fisheries of the world. FAO Fisheries Technical Paper, (367), 1-100. 2.Schuchardt, J. P., & Hahn, A. (2013). Bioavailability of long-chain omega-3 fatty acids. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 89(1), 1-8. Kapitola: Krilový olej: Nový zdroj Omega-3 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, eská republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 75 V I
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=