Bylinné tinktury VitaHarmony®

Postup 1. Příprava bylin: • Pokud používáte čerstvou meduňku, jemně ji nasekejte nebo natrhejte na menší kousky. Sušené listy nechte v celku nebo je lehce rozdrobte. 2. Příprava rozpouštědla: • Smíchejte glycerin a destilovanou vodu v poměru 2:1 (200 ml glycerinu a 100 ml vody). Směs dobře promíchejte. 3. Plnění nádoby: • Naplňte skleněnou nádobu meduňkou přibližně do 2/3 jejího objemu. Nalijte připravené rozpouštědlo tak, aby byly všechny listy zcela ponořené. Pokud nějaké listy vyčnívají, přitlačte je lžící. 4. Uzavření a macerace: • Sklenici pevně uzavřete víčkem a několikrát protřepejte, aby se byliny a rozpouštědlo dobře promísily. Nádobu umístěte na tmavé a chladné místo. 5. Doba macerace: • Nechte směs macerovat po dobu 4–6 týdnů. Každý druhý nebo třetí den sklenici protřepejte, aby se účinné látky lépe uvolnily. 6. Filtrace: • Po uplynutí doby macerace tinkturu přeceďte přes jemné plátno nebo kávový filtr do čisté nádoby. Listy meduňky dobře vymačkejte, abyste z nich dostali co nejvíce tekutiny. 7. Plnění a uchování: • Přelijte hotovou tinkturu do skleněné lahvičky s kapátkem. Lahvičku popište (např. „Meduňková tinktura“ a datum výroby) a uchovávejte ji na chladném a tmavém místě. 8. Dávkování: • Užívejte 1–2 ml tinktury (20–40 kapek) až třikrát denně. Přidejte do vody nebo čaje, nebo užívejte přímo pod jazykem. 9. Trvanlivost: • Tato tinktura má trvanlivost přibližně 1–2 roky, pokud je správně skladována. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 18 Kapitola 7.: Domácí výroba bezlihových tinktur.

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=