vitaminem D přirozenou cestou – bezpečným, ale pravidelným vystavením slunci. • Zařaďte bohaté potraviny do jídelníčku: Ryby, vejce a obohacené produkty mohou významně přispět k pokrytí denní potřeby. • Doplňky v zimních měsících: Pokud máte omezený přístup ke slunečnímu světlu nebo nejíte potraviny bohaté na vitamin D, zvažte vhodnou suplementaci – zejména během podzimu a zimy, kdy je slunečního záření nedostatek. Odkazy na zdroje 1. Holick, M. F. (2007). Vitamin D Deficiency. New England Journal of Medicine, 357(3), 266–281. 2. National Institutes of Health (NIH), Office of Dietary Supplements – Vitamin D: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminDHealthProfessional/ 3. Batieha, A., Khader, Y., Jaddou, H., Batieha, Z., El-Khateeb, M., & Belbisi, A., … Ajlouni, K. (2011). Vitamin D status in Jordan: dress style and gender discrepancies. Annals of Nutrition and Metabolism, 58(1), 10–18. 4. Teichmann, A., Dutta, P. C., Staffas, A., & Jägerstad, M. (2007). Sterol and vitamin D2 contents in edible mushrooms treated with UVB light. Food Chemistry, 101(4), 1207–1211. 5.Tripkovic, L., Lambert, H., Hart, K. et al. (2012). Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 95(6), 1357–1364. 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaharmony.cz Strana 19 Kapitola 5.: Slunce, jídlo nebo kapsle? Tento graf ukazuje, že naprostá většina vitaminu D pochází ze slunečního záření, zatímco strava a doplňky hrají podpůrnou, ale důležitou roli.
RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=