VitaPurin® VitaHarmony®

strava hraje zásadní roli ve vzniku i prevenci dny. vysoký příjem purinů, fruktózy, alkoholu nebo nasycených tuků vede ke zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. naopak rostlinná, vyvážená a protizánětlivá strava pomáhá udržet hladinu urátů pod kontrolou [1]. Potraviny zvyšující riziko dny (omezit nebo vyloučit) Maso Červené maso (hovězí, vepřové), zvěřina vysoký obsah purinů kategorie Příklady vysvětlení vnitřnosti Játra, ledviny, srdce nejvyšší obsah purinů vůbec Mořské plody krevety, sardinky, slávky, ančovičky vysoký obsah purinů slazené nápoje limonády s fruktózou, energy drinky Fruktóza zvyšuje tvorbu urátů alkohol Pivo, lihoviny snižují vylučování urátů a zvyšují jejich produkci tuky Uzeniny, smažená jídla Zánětlivý potenciál, zpomalení metabolismu Potraviny snižující riziko dny (doporučeno) ovoce višně, borůvky, jahody, jablka antioxidanty, snižují zánět a hladinu urátů [2] kategorie Příklady výhody Zelenina Brokolice, špenát, cibule, česnek nízký purinový obsah, zásadotvorné luštěniny Čočka, cizrna, fazole Bezpečný rostlinný zdroj bílkovin [3] Celozrnné obiloviny oves, pohanka, ječmen Podpora metabolismu a střevní mikrobioty ořechy a semena vlašské, mandle, lněné semínko Podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami Byliny a koření kurkuma, zázvor, kopřiva, moruše Podpora diurézy a protizánětlivých cest dostatek vody Min. 2 litry denně Zdravé tuky, protizánětlivé účinky Kapitola 4.: Strava, životní styl a prevence dny Strava jako základní nástroj prevence 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaharmony.cz strana 13

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=