Vlasy VitaHarmony®

a zpracovaných potravinách může být ochuzena o klíčové živiny, které podporují růst vlasů. Čerstvé ovoce, zelenina a další nezpracované potraviny by měly tvořit hlavní část jídelníčku [10]. Doporučení pro zdravé stravování s ohledem na vlasy • Zařaďte do jídelníčku rozmanité zdroje živin: Strava by měla obsahovat pestrou paletu potravin bohatých na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu a sacharidy. Tento vyvážený přístup zajistí, že vlasové folikuly budou mít přístup ke všem potřebným živinám [11]. • Vyhněte se jednostranným dietám: Stravovací plány zaměřené pouze na jednu skupinu potravin mohou vést k nedostatku dalších klíčových živin. Vyvážená strava s rozmanitostí potravin je nejlepší volbou pro udržení zdraví vlasů [12]. • Soustřeďte se na potraviny s vysokou výživovou hodnotou: Upřednostňujte potraviny, které mají vysoký obsah živin v malém objemu, jako jsou celozrnné obiloviny, ořechy, semena, ovoce a zelenina. Tyto potraviny podporují zdraví vlasů tím, že poskytují různé vitamíny a minerály [13]. • Nezapomínejte na hydrataci: Dostatečný příjem vody pomáhá udržovat vlasové vlákno hydratované a zajišťuje zdravý vzhled vlasů. Kromě pití vody je vhodné zahrnout do jídelníčku i hydrataci podporující potraviny, jako je ovoce a zelenina [14]. Reference: [1] Almohanna, H. M., et al. (2019). The role of nutrition in hair loss: a review of literature. Dermatology and Therapy, 9(1), 51–70. [2] Finner, A. M. (2013). Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatologic Clinics, 31(1), 167–172. [3] Arab, L., & Ang, A. (2015). Nut consumption and risk of metabolic syndrome and obesity: the Adventist Health Study. Nutrition Journal, 14(1), 1–10. [4] Popkin, B. M., D'Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration and health. Nutrition Reviews, 68(8), 439–458. [5] Patel, D. P., Swink, S. M., & Castelo-Soccio, L. (2017). A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disorders, 3(3), 166–169. [6] Bhaduri, S., & Chatterjee, T. K. (2015). Niacin and its role in hair care. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(1), 56–60. [7] Piérard-Franchimont, C., Piérard, G. E., & Veller Fornasa, C. (2016). The hair follicle vitamin D endocrine system: Pathophysiological perspectives and open clinical questions. Experimental Dermatology, 25(1), 1–4. [8] Chamcheu, J. C., et al. (2016). Keratin gene mutations in disorders of human skin and its appendages. Archives of Biochemistry and Biophysics, 508(1), 123–137. [9] Finner, A. M. (2013). Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatologic Clinics, 31(1), 167–172. [10] Watanabe, S., & Kamei, K. (2010). Role of amino acids in hair health and hair loss prevention. International Journal of Cosmetic Science, 32(5), 313–321. [11] Trost, L. B., Bergfeld, W. F., & Calogeras, E. (2006). The diagnosis and treatment of iron deficiency and its potential relationship to hair loss. Journal of the American Academy of Kapitola: Výživa a zdraví vlasů 800 182 572 7:30-16:30 (Pá: do14:00) Vyhlídka 39, 63800 Brno, Česká republika Tel: +420 545 222 863 Fax: +420 545 222 011 www.vitaminy-mineraly.cz Strana 24

RkJQdWJsaXNoZXIy Nzg5MDg=